canvi climàtic

La Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME) organitza el dimecres 27 d’octubre un debat sobre els efectes del canvi climàtic en el nostre territori. És la primera d’un cicle de conferències que l’entitat portarà a terme en les properes setmanes i que han decidit agrupar sota el lema “resignació o revolució”.

Josep Maria Comas, responsable de la secció de natura de la UME, no deixa cap lloc pel dubte: “Com sap tothom, estem en un punt d’emergència climàtica gairebé irreversible, i el que volem és conscienciar a la ciutadania de la situació real en la que ens trobem i en la que ens trobarem en un no res si no actuem”.

El cicle de conferències que organitzat la UME té una peculiaritat molt important, i és que no pretenen parlar del canvi climàtic en general, sinó que “el que hem volgut fer és plantejar debats sobre el que ens passarà en el nostre territori, en el Baix Llobregat, a Gavà, és a dir, què ens passarà directament als que vivim aquí de tot això que veiem a la televisió que implica el canvi climàtic”.

De moment, les xerrades ja previstes afrontaran temes com el clima, on “es parlarà si les temperatures pujaran o baixaran, si tindrem més o menys tempestes tropicals”, la biodiversitat, o “el paper de la societat civil, que serà el darrer debat i que entronca directament amb el lema que hem proposat, “resignació o revolució”, que significa que arribarà un moment en el que ens tocarà decidir si ens resignem a que això acabi com sigui, que de moment serà malament, o si comencem a actuar i fem la revolució, una revolució que ha de començar localment i, en el nostre cas, ha de començar a Gavà, en el nostre entorn”.

Tots els convidats a aquests debats seran persones expertes que han estudiat a fons aquestes qüestions. La primera conferència anirà a càrrec de Deisiane Delfino, investigadora del grup SGR Interfase en el Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Delfino parlarà dels efectes del canvi climàtic al Delta del Llobregat i també sobre la seva capacitat d’adaptació. Delfino “porta gairebé dos anys investigant sobre aquest tema i ens podrà parlar del que preveuen els seus estudis que passarà en temes com la pujada del nivell del mar o la sedimentació, i d’altra banda també ens explicarà una mica quina capacitat d’adaptació té el medi i què és el que encara podem fer”.

La conferència tindrà lloc el dimecres 27 d’octubre, a partir de les 19:00 hores, al local social de la UME ubicat al carrer Salvador Lluch, 6, 2n pis.