UN MOSSOS DE LA COMISSARIA DE GAVÀ A JUDICI

Un agent dels Mossos s’enfronta a quatre anys de presó i nou d’inhabilitació per haver revelat a uns lladres, a través d’una nota anònima, la identitat dels agents que els havien investigat, que eren els seus superiors i amb els quals mantenia una mala relació després de veure’s relegat.

Segons explica l’agència EFE, el judici per aquesta causa ha començat aquest dimarts en la secció 7a de l’Audiència de Barcelona, on estan imputats Iván L. per descobriment i revelació de secrets i el també mosso Jordi D., que va encobrir els fets, acusat d’omissió del deure de perseguir delictes i que enfronta una pena d’un any i sis mesos d’inhabilitació.

El Ministeri Públic acusa a Iván L. d’haver sostret al gener de 2017 de la comissaria de Gavà, on formava part de la Unitat de Recerca, les dades personals d’un sotsinspector, una sergent i un agent per a confeccionar una nota anònima que va deixar en la bústia de l’habitatge de dos germans delinqüents.

Segons el fiscal, Iván L., amb el pretext d’enviar un comunicat de baixa, va accedir a la zona d’administració de la comissaria i va prendre les dades de filiació i domicili dels seus companys que figuraven arxivats en expedients personals, després de la qual cosa va elaborar un anònim que va imprimir en dependències policials i va deixar en la bústia dels dos investigats.

Tal com han relatat diversos testimonis durant la vista oral, la nota va ser trobada l’endemà per la mare dels germans, qui la va posar a disposició policial quan agents -entre els qui figurava Jordi D.- van acudir al seu domicili per detenir a un dels seus fills.

Els dos germans estaven sent investigats per robatori -un d’ells ja havia estat condemnat prèviament per un robatori amb força en el domicili de l’exjugador del FC Barcelona Seydou Keita- i la troballa d’una empremta dactilar d’un d’ells va portar als Mossos fins al seu domicili.
Investigació interna

L’anònim va generar una recerca interna, durant la qual un altre agent va relatar que l’acusat Jordi D. tenia informació sobre l’ocorregut atès que, temps enrere, en un bar, li havia mostrat un mapa amb detalls dels domicilis de les tres víctimes i li havia arribat a dir: “a veure si apareixerà una nota i tindran un esglai”.

Per això, d’acord amb el fiscal, Jordi D. “va desatendre greument les obligacions del seu càrrec” i “lluny de posar en coneixement aquest fet i tractar d’impedir-ho, el va ocultar, arribant-se a vanar d’això”.

Aquest mateix agent, que inicialment no va revelar el succeït, ha assegurat que es trobava en una tessitura “difícil”, però que va decidir explicar tot el que sabia després de conversar amb el seu superior, el cap d’unitat les dades de la qual apareixien en el missatge anònim.

Per part seva, aquest ha assenyalat que els dos acusats formaven part de la Unitat de Recerca de Gavà que ell mateix havia creat a instàncies del comandament de la comissaria amb agents amb baix rendiment, però ha negat que tingués enemistat amb algun d’ells.

Ha indicat que els agents que van registrar el domicili dels germans el van avisar de la nota encara que no va ser Jordi D. qui li ho va relatar perquè havien tingut algun “enfrontament” i “desacord” per motius laborals.

Ha dit, a més, que van descobrir d’on provenia la informació l’endemà després de contrastar les dades que contenia l’anònim. En aquest sentit, la sergent ha detallat que a la seva adreça li faltava la dada relativa a l’“escala”, el mateix que tampoc constava en els arxius d’administració de la comissaria.

Tots dos policies han assenyalat també que la situació els va generar desassossec i por pel que pogués ocórrer als seus familiars, ja que, han asseverat, els dos germans són “persones perilloses”, coneguts a Castelldefels pels seus antecedents penals i un d’ells -a qui anava dirigida la missiva- és “molt inestable, agressiu i pren medicació psiquiàtrica”.

 

PUBLICITAT