Un pastís de poma de conte
Un pastís de poma de conte

Aquell pastís que la caputxeta vermella li havia de portar a la seva avia, o el que, als contes, deixen a la finestra refredant. Potser aquí no és tant típic com a altres països (amb aquesta recepta) però si l’acompanyem de gelat… és d’un altre món!

Recuperem la mateixa base d’altres vegades!

  • TEMPS: 1:30H
  • DIFICULTAT: MITJA
  • QUANTITAT: Pastís de 22 cm de diàmetre, per 6-8 persones

INGREDIENTS PER LA BASE (PASTA BRISA)

  • 1 ou petit o mig ou gran (uns 45gr)
  • 50gr de sucre (si la volem sense sucre, eritritol)
  • 50gr de farina d’ametlla (o de blat si no en tenim o no en volem)
  • 135gr de mantega pomada
  • 225gr de farina de tot us!
  • Sal (sempre, un polsim!)

COM FEM LA PASTA BRISA?

  1. Barregem l’ou, el sucre i la mantega amb una forquilla o varetes fins que sigui homogeni.
  2. Afegim les farines i la sal de cop, i SENSE AMASSAR, barregem fins que no es vegi farina.
  3. Fem una bola i la deixem a la nevera amb film durant 1h.
  4. Agafem la meitat de la bola, l’estirem, la tallem a la mida del motlle i la posem al motlle (amb paper de forn a sota i mantega a les parets). Fem un xurro de massa i fem les vores del pastís aixafant-lo amb el dit polze i retirem l’excés amb un ganivet.
  5. Enfornem 10 minuts a 180º.

INGREDIENTS DEL FARCIT

  • 3 pomes grosses
  • 50gr de sucre morè
  • La ratlladura d’una llimona o taronja
  • El suc de mitja llimona
  • Un polsim de sal
  • 20gr de mantega
  • Nou moscada
  • Vainilla
  • Farigola

COM FEM EL FARCIT

1. Paciència i bona mà!

2. Pelem i tallem les pomes en cubs d’1cm quadrat aproximadament.

3. Posem la poma en una paella amb la mantega i la sal i ho daurem.

4. Afegim el sucre, la vainilla, la nou moscada, la farigola i qualsevol aroma que vulguem sumar-hi. Ho remenem bé i seguim coent 5 minuts més.

5. Deixem refredar i ho aboquem a sobre la base.

6. Podem posar una capa sencera de pasta brisa estirada per sobre, unes tires com les de la foto o les formes que vulguem a sobre la poma, i ho tornem a enfornar a 180º durant 10 minuts!

7. Una mica de sucre llustre.

TRUCS!

  • Si al posar la pasta brisa al forn veiem que s’infla del mig tot i haver-la punxat… la podem treure uns segon si tornar-la a punxar, baixarà sola!
  • Si la poma tenia molta aigua i el farcit és massa líquid, baixa la potencia del foc i deixa que s’evapori!
  • Si vols que el postre ja sigui de restaurant… fes una crema chantilly per acompanyar (nata muntada amb sucre i vainilla) o posa-hi una de gelat! Pots rallar pell de taronja i decorar amb fulles de farigola!
  • Si t’encanta la combinació de la poma amb la canyella, prova-la! Altres aromes que li queden molt bé són el romaní, el comí, el cardamom o fins i tot alguns licors!
  • Amb la pasta brisa que et sobri, la pots congelar per un altre dia o fer-ne galetes!
  • Si enlloc de sucre llustre, vols posar-hi cacau, també quedarà molt bé! I si fas servir un full per a tapar la meitat del pastís mentre escampes el sucre, li donaràs un toc prou professional!