L’Alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha visitat avui l’escola Joan Salamero per conèixer de primera mà el seu nou projecte pedagògic anomenat “TRE-BALLEM”, consistent, segons explica la directora del centre, Carolina González, “en emprar dansa per la inclusió social”.
González precisa que “es tracta d’una acció innovadora que tot juts encetem ara, però que volem consolidar i ampliar en propers cursos ja que hem vist que és efectiva i ens permet treballar matèries i competències bàsiques a través de la dansa en els diferents cursos”. La directora afirma que “la idea ha partit durant l’etapa d’educació infantil i primària i ha deixat palès que aprendre dansa va molt més enllà de formar-se en aquest disciplina, perquè implica interioritzar altres valors com treballar la comunicació, la convivència, la creativitat o les emocions”.

Es tracta d’un programa únic en l’àmbit nacional i que esdevé candidat a rebre guardons en diferents certàmens, com és el cas dels prestigiosos Premis educatius Baldiri Reixach, el jurat del qual, justament visitarà el centre aquesta setmana per conèixer amb detall el projecte. Aquests guardons, que arriben a la seva 43ª edició, estan convocats per La Fundació Carulla i pretenen “construir una escola catalana oberta, inclusiva i innovadora”. Aquest any, més que mai, les arts i la cultura són el camí per aconseguir-ho i per fer front a noves necessitats creades per la Covid-19 a les escoles i entre l’alumnat. A més, un dels reptes que s’ha marcat la Fundació en aquesta edició és incidir més en la categoria Connexions.
Treballem compta amb la col·laboració de diferents institucions, com és el cas de l’Institut del Teatre, i és que actualment ja és centre de pràctiques de grau superior de dansa per al seu alumnat.

Raquel Sánchez ha manifestat la seva “satisfacció” i “el suport decidit per part de l’Ajuntament a aquesta proposta, altament innovadora, i que dóna resposta a la necessitat d’oferir una educació inclusiva i combatre la segregació que històricament ha patit l’escola”.
El centre està fent una gran tasca per difondre aquesta metodologia pedagògica arreu, i des de l’Ajuntament, creuen que esdevindrà un model de referència exportable amb èxit a altres escoles.
El Salamero, un centre obert
L’escola treballa per ser ser un actor actiu en la millora de la ciutat, raó per la qual està tirant endavant iniciatives com una nova web de centre, el programa de formació del professorat ePèrgam per poder obrir la biblioteca de l’escola al barri, la implementació de noves pràctiques metodològiques (co-tutoria permanent, distribució de l’alumnat barrejat per edats en cicles, més de dos professors a l’aula durant tot l’horari lectiu, etc.), o el desenvolupament de complements innovadors en la programació habitual de l’escola com l’aula Connecta amb programa de ràdio i tv propis, aula multisensorial, supermercat i restaurant Salameros.