Una delegació etíop visita Gavà

Una delegació etíop visita aquests dies Gavà, convidada per l’ONG ACCeDE, amb l’objectiu de recollir idees sobre els serveis i el funcionament de la nostra ciutat que puguin ser aplicables a Awasa, el seu municipi. Integrants de l’ajuntament d’aquesta localitat, encapçalada pel seu batlle, i pel secretari de la Federació de Basquet d’Etiòpia, van ser rebuts, oficialment, a la sala de Plens per l’alcaldessa en funcions, Raquel Sánchez.

Recordem que, des de fa quasi una dècada, ACCeDE, integrada per membres del Club Bàsquet Gavà ha realitzat diferents projectes a la zona. Durant els primers 5 anys el treball es va centrar a l’escola Adengur de Woldiya on es va dotar al centre de les infraestructures i serveis bàsic necessaris com ara aigua i llum, de les quals no disposava, es va millorar el sanejament i es va construir una pista esportiva al pati de l’escola. Això ha permès la creació d’equips de bàsquet sota la supervisió de la Federació Nacional Etíop. L’Alcaldessa Raquel Sánchez ha expressat la seva “satisfacció per tota aquesta valuosa tasca que té els seus fruits” i els ha animat a “seguir en aquesta mateixa línia” perquè al seu entendre “el foment de l’esport esdevé una eina clau per treballar molts valors, tant des de l’àmbit educatiu, com en l’àmbit de la inclusió i la igualtat, amb la promoció de l’esport femení”.

La delegació etíop va arribar dimarts passat a la nostra localitat i marxarà aquest dissabte. Des d’aleshores ençà, han visitat les zones esportives de can Torelló i Diagonal, l’escola Marcel·lí Moragas, han conegut l’empresa subministradora de roba esportiva del Club Bàsquet Gavà i han conegut la ciutat esportiva de l’Espanyol i l’estadi del Júpiter. També han mantingut una reunió amb membres de la Federació Catalana de Bàsquet.

ACCeDE

ACCeDE és una petita ONG sorgida a l’any 2010 d’un grup de pares i mares amb inquietuds del Club Bàsquet Gavà. Des de llavors, porta a terme un projecte de cooperació al desenvolupament a Etiòpia. Durant els primers 5 anys el treball es va centrar a l’escola Adengur de Woldiya on es va dotar al centre de les infraestructures i serveis bàsic necessaris com ara aigua i llum, de les quals no disposava, es va millorar el sanejament i es va construir una pista esportiva al pati de l’escola. Això ha permès la creació d’ equips de bàsquet sota la supervisió de la Federació Nacional Etíop.

Paral·lelament, la Federació Etíop ha inclòs el projecte d’ACCeDE dins el Pla Nacional de Promoció de l’esport a Etiòpia i compta amb el suport del Ministeri de Joventut i Esports d’Etiòpia. Aquest fet possibilita la consolidació del projecte i aconseguir que els nens i nenes més desfavorits puguin practicar esport però sota la premissa que han de continuar la seva escolarització.