Un dels dos protagonistes del curt "Fieras" (Foto: Instagram del curt)

Una noia de Gavà, Laura Blanca, ha co-dirigit juntament amb Raúl Pérez el curtmetratge “Fieras”. Els dos joves són alumnes de l’assignatura de Direcció Cinematogràfica dins del tercer curs de la carrera de Comunicació Audiovisuals a la Universitat Pompeu Fabra. De fet, tot l’equip que ha fet possible el curtmetratge està integrat per estudiants d’aquest centre universitari.

L’argument: dos germans guineans sobreviuen a Espanya cercant ferralla per vendre coure, i un dia fan un descobriment esfereïdor que pot condicionar no només el seu dia, sinó tota la seva vida.

Raúl Pérez defineix el curt com una obra que “parla de l’amor entre germans en un món de pobresa, i parla també de la presa de decisions, de què és fer el correcte i de com no tothom pot fer el mateix amb les mateixes condicions ja que, per exemple, els nostres dos immigrants no tenen papers i tota la presa de decisions és encara més problemàtica”.

El tema social va atreure als responsables del curt des de l’inici del projecte, tal i com Pérez ens explica: “Volíem posar rostre a aquest col·lectiu dels menors no acompanyats, quan vam començar el projecte vam decidir aviat que els protagonistes fossin persones sense paper”. Blanca es manifesta en la mateixa línia i afegeix que “volíem posar cara i ulls a persones que realment estan passant per això, persones que es mereixen aquest protagonisme perquè són menors buscant ferralla per poder menjar”.

Blanca també ens ha explicat que “justament a la localització on vam rodar estava vivint gent que es dedicava a això i que estava en una situació molt precària, i això ens va ajudar moltíssim a veure com funciona tot aquest món i quin rol té cadascun”.

Els dos directors tenen clar que, tot i ser un projecte nascut en una assignatura d’una carrera universitària, el curt ha d’anar a festivals de cinema. Blanca destaca que “el fet de que sortís d’una assignatura de classe va ser una excusa per fer un curtmetratge, i en realitat els tres mesos que dura l’assignatura van ser els tres mesos de preproducció, ens vam veure molt temps, i al final ens vam enamorar del projecte i vam decidir tirar-ho endavant com fos, ho vam aconseguir, i la intenció és portar-ho al màxim de llocs possibles i que no es quedi només en la nota de l’assignatura, que al final és el menys important per nosaltres”.

“Fieras” ha estat el primer curtmetratge que ha dirigit Blanca, una experiència “bastant intensa i sobretot molt estressant, amb moments de crisi i de caos, però ara que tot ha passat la veritat és que ha valgut la pena passar les nits sense dormir”.

Les mesures de seguretat arran de la Covid-19 ha complicat moltíssim el rodatge. Pérez ens ha explicat que, per exemple, “els actors van haver d’estar confinats la setmana abans de començar el rodatge, i només vam poder fer assaigs per videoconferència, tot va ser molt complicat i vam haver d’imposar mesures a tot l’equip ja que no volíem que el dia abans de rodar algú donés positiu i no pogués venir. La veritat és que el fet de que la nostra primera experiència més professional hagi estat sota aquestes condicions ho ha fet tot molt més dur”.

"Fieras"
Un moment del rodatge (Foto: Instagram de “Fieras”)

Una característica molt particular del curtmetratge és que no es va rodar en suport digital, com gairebé tot el cinema que es fa avui dia, sinó en pel·lícula de 35 mil·límetres. Pérez destaca que això “era en realitat una condició de l’assignatura ja que el nostre professor, Santiago Fillol, és un enamorat d’aquest format i ell volia que rodéssim amb pel·lícula per tal de fer-ho tot encara més professional i que utilitzéssim una bona càmera, ens ha servit molt per aprendre i per saber d’on venim”.

Blanca afegeix que fer el curt en 35 mil·límetres “ens ha donat més feina però ens ha ensenyat realment a saber tot el que s’ha de tenir en compte, hem hagut d’estar pendents de mil coses però hem après molt amb aquesta experiència ja que no es roda d’aquesta manera”.

El curt es va rodar el diumenge 20 de setembre i ara està en el procés d’edició.