Vacances en pau
Vacances en pau: xerrada a Gavà el dijous 16 de març

La Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí (ACAPS) de Gavà i Viladecans organitza a la nostra ciutat el proper dia 16 una xerrada informativa sobre el projecte Vacances en pau. Després de l’aturada per la pandèmia, ACAPS va reprendre l’any passat aquesta iniciativa que permet a famílies acollidores tenir a casa durant els mesos de juliol i agost a un infant refugiat dels campaments de Tindouf, al Sàhara Occidental del sud d’Algèria.

Franco Sozzi, president d’ACAPS Gavà-Viladecans, ha destacat que amb aquesta iniciativa es persegueixen diversos objectius. D’una banda, volem “que vegin altra cultura i treure’ls d’una temperatura de 50 graus amb la que conviuen al desert tots els dies. Viuen en cases toves, sense cobertura sanitària adequada, i per tant la seva qualitat de vida és molt pobre. Volem, per tant, que vegin una altra realitat i que creixin a nivell cultural i que s’adonin que hi ha altres formes de viure”.

Però per altra banda, ACAPS també vol amb aquest projecte “mantenir viva la relació amb la causa sahrauí, i és que després de 47 anys encara se segueix esperant el famós referèndum d’autodeterminació, referèndum que es va proclamar per l’ONU l’any 1991 però que mai ha arribat a realitzar-se”.

En aquest sentit, Sozzi critica al govern espanyol ja que “ha adoptat darrerament una postura que no agrada ni a ACAPS ni al Front Polisario, però és el que hi ha, la situació és complicada i s’ha de seguir lluitant per las descolonització total i per tal de que la causa sahrauí continuï viva. Vacances en pau i els infants són, doncs, un mitjà per tal que aquest tema segueixi en la realitat quotidiana”.

Per poder acollir a un infant en el marc de Vacances en pau el primer que s’ha de fer és assistir a una de les xerrades informatives que s’organitzen. La del 16 de març és la primera, però Sozzi ens ha avançat que n’hi haurà una altra a l’abril i una altra al maig, amb dates, hores i llocs encara per confirmar.

Després, s’ha de tenir en compte que durant el mes de juliol existeix un casal anomenat L’Amistat. ACAPS recomana activament que les famílies acollidores portin als infants a aquest casal, tot i que no és obligatori. Les famílies que sí que opten pel casal l’han de portar a les 09:00 hores i recollir-lo a les 17:00 hores. A l’agost, però, no hi ha casal i les famílies han de tenir en compte que durant aquest mes s’han de fer càrrec de l’infant i que, si es surt de vacances, l’infant no pot sortir de l’estat espanyol.

Els infants, durant tot el temps que s’estan aquí, tenen cobertura sanitària pública garantida. De fet, en arribar se’ls porta a un CAP on se’ls fa una revisió completa, i per tant les famílies no han de pagar res en aquest concepte. Els infants tenen entre 8 i 10 anys i, per cert, cal recordar també que les famílies estan ateses en tot moment pels coordinadors d’ACAPS per si sorgeix cap problema, però Sozzi destaca que, “per la meva experiència, mai hi ha hagut cap problema ni conflicte important”.

Abans de la pandèmia tant Gavà com Viladecans solien acollir una quinzena d’infants cadascuna, però després de la pandèmia aquest nombre s’ha reduït molt i el 2022 entre les dues ciutats es va acollir menys de 10 infants. A tot Catalunya, segons Sozzi, s’espera arribar a les 300 famílies acollidores, un nombre sensiblement inferior del que es va donar l’any 2019, que va arribar gairebé a les 1.500 famílies acollidores.

Tots aquells que estiguin interessats en Vacances en pau poden acudir lliurement a la primera xerrada informativa que tindrà lloc dijous 16 de març, a partir de les 19:00 hores, a la Casa Gran de Gavà.