VAG Retrofits
Taller de VAG Retrofits (Foto: Facebook VAG Retrofit)

VAG Retrofits és una empresa instal·lada a Gavà que es dedica a la instal·lació d’accessoris per al vehicles del grup Volkswagen. La seva peculiaritat, tal i com ens explica el propietari de l’empresa, Lorenzo Roso, és que “no hi ha cap altre taller a Espanya que es dediqui a això de manera professional com ho fem nosaltres”.

Anem a pams. Què fan exactament a VAG Retrofits? “Equipem els vehicles amb tot allò que no va ser demanat en el moment en el que es va vendre, ja sigui per omissió o perquè es va comprar de segona mà o pel motiu que fos”. I de què elements parlem? “Són extres, equipaments de seguretat o de confort que el vehicle no inclou i que en concessionaris oficials habitualment no instal·len”.

Això ho fan en les quatre marques del grup Volkswagen, és a dir, Seat, Audi, Skoda, i la pròpia Volkswagen. Respecte als sistemes de seguretat, equipen “qualsevol d’ells ja sigui control de creuer adaptatiu, detector d’angle mort, sistema de manteniment en carril, detector de senyals de trànsit, etc., en definitiva qualsevol accessori relatiu a qualsevol sistema de seguretat preventiu”. En aquest apartat també estarien inclosos tots els accessoris relatius a les alarmes i també “sistemes més tradicionals com ara sensors d’aparcament, càmeres de visió posterior, càmeres de visió en 360 graus, en definitiva el que serien ajudes a l’aparcament”.

Pel que fa als extres de confort, aquí destacaríem “sistemes multimèdia, quadres de comandament digitals, navegadors, etc.”.

Roso vol destacar que el valor afegit de la seva empresa rau en el fet de que “només treballem amb peces i sistemes originals de la mateixa marca i el que fem és deixar el cotxe com si ningú ho hagués tocat, com si tots els accessoris estiguessin instal·lats de fàbrica”.

Els accessoris i sistemes més demanats pels clients de VAG Retrofits són el digital cockpit i els sistemes multimèdia amb navegador. També tenen molta demanda els sistemes d’ajuda a la conducció perquè “la gent cada vegada és més conscient de la seguretat que aporten aquests elements”, i els tres més demanats en aquest apartat són l’assistent de manteniment en carril, el control de creuer adaptatiu i el detector d’angles morts.

VAG Retrofit és el que s’anomena “taller autoritzat extern” de les quatre marques del grup Volkswagen. Això a la pràctica el que significa és que “som un taller que no està sota la tutela del grup però que pot parametritzar els vehicles com si fos un taller oficial de la marca, i per això tenim connexió directa amb ells per casos en els que s’han de re-configurar vehicles o s’han de dur a terme tasques avançades com per exemple els treballs que requereixen sí o sí mètodes d’encriptació i seguretat sobre el vehicle per prevenir que qualsevol pugi posar la clau que vulgui, per fer això has de tenir autorització i connexió amb la marca perquè si no és impossible fer-ho”.

VAG Retrofits té 3 treballadors, comptant amb Roso, i tot i que la pandèmia els ha afectat molt i les restriccions els impedeixen desplaçar-se amb llibertat per tot Espanya, la veritat és que tenen molts clients repartits per tot el territori espanyol degut precisament al seu caràcter exclusiu.