trencats

Des d’aquest mes de setembre es pot veure en obert, a la pàgina web i al canal de Youtube de l’associació Huellas Compartidas, el curtmetratge de cinema social Fils trencats, que aborda la realitat dels maltractaments intrafamiliars a les persones grans, la soledat no desitjada que moltes pateixen i com un gos pot ser un company fidel i ajudar en la recuperació emocional d’aquestes persones. Fils trencats és una producció de Films en Off en col·laboració amb Huellas Compartidas. Està basada en una idea original del gavanenc Paco Camarasa, que també n’és el productor executiu juntament amb Aure Farran, ambdós socis fundadors de l’associació, i compta amb Josep Oller com a director i guionista.

Camarasa ha explicat als mitjans locals que “aquest és el meu primer projecte amb gran recorregut i, sobretot, amb la implicació de moltes entitats i amb un gran pressupost. Diguem que en l’àmbit professional és la primera vegada que ens fiquem en un projecte d’aquesta magnitud, però sí que hem anat fent cosetes en el món social. Jo em considero un emprenedor social i faig aquest retorn a la societat, generant aquest impacte”.

trencats

El curtmetratge, rodat a Gavà, Viladecans i Begues, ha fet ruta els darrers dos anys per festivals nacionals i internacionals, aconseguint reconeixements per al film i per a la seva protagonista, Montse Ribadellas. Forma part del projecte social de l’associació Huellas Compartidas, entitat sense ànim de lucre que treballa en la difusió i conscienciació sobre la tinença responsable d’animals. Però aquest no és l’únic projecte que té l’entitat: “Un que ja estem desenvolupant és un circuit de salut per a gent gran i els seus animals”, explica Camarasa, “És un projecte molt maco que estem presentant a diferents ajuntaments, amb el qual volem que les persones grans socialitzin, facin salut i alhora convisquin amb els seus animals de companyia. En aquest moment està sobre el paper i estem esperant que algun ajuntament ho aculli. Sabem que Gavà, per exemple, una de cada 5 persones pateix la soledat no volguda”. En l’apartat audiovisual, un altre dels projectes de Huellas Compartidas és el de Vínculos que dan vida, una sèrie de mini documentals que mostren aquests vincles emocionals que es generen entre la persona i el gos, i que han estat fets amb la col·laboració d’entitats de l’àmbit social.

Pel que fa a Fils trencats, la protagonista és l’actriu Montse Ribadellas i l’acompanyen els actors Miquel Sitjar i Toni Sevilla. Explica la història de la Berta, una dona vídua de 80 anys que fuig dels maltractaments del seu únic fill. Viu sola, no s’atreveix a sortir de casa i només pot comptar amb l’ajuda de la Mouna, una noia immigrada que va a casa seva un parell de cops per setmana i li fa les compres. A la vida de la Berta no sembla haver-hi esperança, però aviat trobarà un company que l’ajudarà a continuar endavant.