Víctimes del Holocaust 2019
Un grup de joves de l'institut Bruguers han cantat una cançó.

Gavà ha commemorat aquest divendres el Dia de les Víctimes de l’Holocaust amb un acte a l’Espai Maragall on els protagonistes han estat els i les estudiants dels instituts. Així un grup d’alumnes del Bruguers ha fet una presentació artística amb la interpretació de la cançó “Visió d’un infant” amb l’objectiu que no s’oblidi els perseguits pels nazis per pertànyer a un grup religiós, a una ètnia diferent o a una minoria.

Tot seguit s’ha fet un cine fòrum després de la projecció d’“El fotógrafo de Mauthausen”, la pel·lícula que mostra les vivències de Francesc Boix i Campo, conegut com el fotògraf de Mauthausen. Boix, deportat, va treballar al laboratori fotogràfic d’on va poder treure clandestinament nombroses imatges preses per la SS. Un cop alliberat, va captar instantànies dels supervivents i de l’estat del camp els dies posteriors, i gràcies a elles es va poder acusar jerarques nazis al judici de Nuremberg.

L’acte ha comptat amb la participació de l’advocada de l’Amical de Mauthausen, Gemma Parra, qui ha lloat “la tasca que Gavà ha fet, i fa, en favor del respecte als Drets Humans i contra la violència, el racisme i la xenofòbia”. Parra ha posat com a exemple “els projectes de l’institut Bruguers i la implicació decidida de l’Ajuntament”, recordant la trobada que la ciutat va acollir dels joves de la xarxa Mai Més i destacant “les accions de sensibilització a través de l’educació, una feina que va en la línia i consonància del lema triat enguany per l’ONU, i que no és altre que: ‘Educació i record: un compromís compartit’”

De la seva banda, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha subratllat, en la seva intervenció que “Gavà és un ciutat defensora dels Drets Humans i del respecte a la diversitat com a valors essencials del progrés de les nostres societats, i això es tradueix en moltes de les nostres accions i polítiques”. Per a Sánchez, “recordar la història és important, perquè horrors com l’Holocaust, que formen part del nostre passat recent, no es tornin a repetir. Especialment en uns moments com els actuals, on els partits d’extrema dreta ressorgeixen a Europa, també al nostre país, i estan entrant a les institucions amb discursos perillosos, on culpen les minories dels problemes, problemes que són complexos i que s’han d’abordar des de la suma de voluntats i no pas excloent els diferents”.