Gavà va rebre la visita, divendres, de Jordi Palou-Loverdos, un eminent advocat especialitzat en mediació internacional i membre d’un organisme de defensa dels drets humans. En l’acte, organitzat a la casal de la Torre Lluc per l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i La Mata de Jonc, es va “reflexionar al voltant de la repressió patida a Catalunya a mans dels aparells de l’estat, en el camí de consultar democràticament la voluntat dels ciutadans a decidir el seu futur”.
Palou-Loverdos va repassar l’informe elaborat en relació als fets succeïts durant el setembre i primers d’octubre a Catalunya assegurant que “s’han violat drets civils i polítics, entre els quals hi ha el dret a un judici just i a la tutela judicial efectiva; el dret a la intimitat, a la inviolabilitat del domicili i a la privacitat de les comunicacions; el dret a la llibertat d’expressió i d’informació, i el dret a la llibertat de reunió i manifestació”.
El treball s’ha fet a partir de les 180 persones que formen del projecte “Som defensores” amb l’objectiu de “donar resposta a l’ofensiva repressiva de l’Estat” arran de la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre. Els impulsors també van enviar el manifest a cinc grups de treball de les Nacions Unides, als quals han demanat “un pronunciament públic basat en els drets humans”. Des de la campanya denuncien les mesures adoptades per l’estat espanyol davant la convocatòria del referèndum del l’1-O, que consideren que són “abusives, innecessàries i desproporcionades”.
A més de donar consells pràctics sobre la “no violència”, la campanya ha impulsat un manifest, que compta amb més d’un centenar de suports internacionals, i ha iniciat un monitoreig sobre possibles vulneracions de drets a Catalunya que es portarà davant la UE i l’ONU, perquè “la gent se senti protegida” i s’informi de tot el que ocorri.