Dust Bowl fins el 14 de juny a Gavà

El Museu de Gavà organitza una visita guiada en exclusiva a l’exposició “The Dust Bowl Quan la natura es rebel·la”, a càrrec del seu comissari Àlex Rebollo. L’activitat es farà aquest divendres, a les 19 hores, i tot i que és gratuïta les places són limitades, raó per la qual cal fer inscripció prèvia trucant al telèfon 93 263 96 10.

La mostra

El Museu de Gavà acull aquests dies l’exposició “Dust Bowl, quan la natura es rebel·la”, que mostra la realitat viscuda als Estats Units d’Amèrica en els anys 30 quan la sobreexplotació per part dels colons de les grans planures de l’oest nord-americà va aguditzar el fenomen del dust bowl, tempestes de pols que van fer la vida impossible i van provocar la segona onada de migracions de l’interior del país cap a la costa.

El canvi de la vegetació autòctona per herba de pastura en una zona de sòl àrid i climatologia extrema, amb sequeres recurrents, acaba provocant la desertització del territori. Els camps sucumbeixen a les dures condicions climàtiques i el vent fa estralls sobre un sòl desprotegit. Conseqüentment, es provoquen espectaculars tempestes de pols que fan impossible la vida a la zona i provoquen l’emigració forçosa de la població.

Tot plegat va fer que per primera vegada a la història el govern demanés a un grup de joves fotògrafs que documentessin el fenomen. Les imatges van esdevenir icòniques i suposen l’origen de la fotografia documental.

La mostra conté més d’una quarantena de fotografies, moltes d’elles realitzades sota l’FSA (Farm Security Administration) als anys 30 a càrrec de fotògrafs com Dorothea Lange, Arthur Rothstein i Russell Lee, entre d’altres; peces originals, audiovisuals i documentals sobre els esdeveniments d’aquest episodi i sobre casos actuals de refugiats climàtics.

Prenent el Dust Bowl com a cas paradigmàtic de les conseqüències que pot generar l’abús de l’home vers la natura, la mostra tanca amb l’exemple de sis casos de refugiats actuals o que ho seran en un futur molt proper a causa del canvi climàtic. La pujada del nivell dels oceans, l’augment de la temperatura, la sequera, el desgel, etc. introdueixen casos com el del Sudan; el de les illes del Pacífic Sud; el de certes poblacions d’Alaska; el del llac Poopó a Bolívia o el de Síria, on abans de la guerra, la sequera va jugar un paper determinant en el moviment migratori.

La mostra ens seduirà des del primer minut gràcies a la seva posada en escena i com ens guia la mirada de manera àgil cap a diferents focus de plena actualitat i debat com són el canvi climàtic, i el drama passat, present i futur dels refugiats climàtics. Tot això sense perdre l’oportunitat de mostrar el riquíssim aspecte cultural derivat del dust bowl, com en l’obra narrativa de John Steinbeck, la música folk de Woody Guthrie o el cinema de John Ford, i evoca a l’experiència del públic a partir d’escenografies i la participació.

El Museu de Gavà vol posar sobre la taula les conseqüències que pot provocar la falta d’equilibri entre la gestió agrària i ramadera i el medi ambient.