Xerrada de Ramón Cotarelo a Gavà

Aquest dissabte, coincidint amb la commemoració del 87è aniversari de la proclamació de la Segona República, l’ANC, Òmnium Cultural i La Mata de Jonc van organitzar un acte encapçalat per l’escriptor Ramon Cotarelo, qui va reflexionar sobre la situació política que viu el país. En un primer moment la conferència s’havia de fer al parc de la Torre Lluc, però les previsions de pluja van fer decidir el seu trasllat al casal de la Torre Lluc, el qual es va quedar petit davant l’allau de persones que el volien escoltar.

Cotarelo va denunciar “la greu vulneració de drets que s’està patint, amb polítics a la presó, altres exiliats i persones a les quals se’ls han confiscat béns de manera injusta només pel fet de defensar les seves idees”. Per al ponent, no és de rebut que “Europa ho permeti, i Espanya tampoc troba raons, i per això les està buscant. Volen forçar situacions tenses perquè hi hagin esclats de violència que justifiquin la seva manera de fer i així mantenir el 155” . Al seu entendre “mai no l’aixecaran si ningú els obliga”. Davant aquesta situació, Cotarelo, subratlla que “la gent a de seguir actuant pacíficament, i no caure en les provocacions”.

El catedràtic de la Complutense va definir els presos polítics com a “ostatges” i als jutges com uns “sàdics” perquè “allunyen a aquests pares i mares dels seus fills, engarjolats en males condicions i a centenars de quilòmetres de casa seva”.

Cotarelo precisa també que “amb la internacionalització del conflicte altres països veuen la situació i l’Estat ha d’admetre, sense més remei, una fiscalització d’unes accions que fins ara exercien ocultament”.

L’Assemblea Nacional Catalana va aprofitar l’entrada d’aquest acte per seguir amb la seva campanya de recollida de signatures que lliuraran, al juny, a l’Ajuntament de Gavà per demanar el canvi el nom de l’avinguda de Joan Carles I per el d’avinguda de la República. També es van repartir llaços grocs per guarnir els balcons.