Xerrada sobre la situació a Rojava
Xerrada sobre la situació a Rojava a Gavà.

Aquest dilluns, 4 de novembre, l’Espai Orgànic acollirà una xerrada sobre la guerra al nord de Síria. Dos membres de la plataforma Azadí exposaran la situació a la regió de majoria kurda de Rojava, i altres sectors del Kurdistan que es van empoderar sobre la base, del “confederalisme democràtic”. Es tracta d’un sistema autoorganitzat amb un fort component de defensa de la natura i d’alliberament de la dona, com mai s’havia vist als països musulmans i a tot el món.

Ara, el president turc Erdogan ha llençat un atac massiu sobre Rojava amb voluntat genocida i l’objectiu de fer una neteja ètnica. Nacions Unides xifrava ara fa pocs dies en 100.000 les persones desplaçades i xifrava en vuit les persones mortes en els dos primers dies d’atacs. El Centre d’Informació de Rojava eleva el número de desplaçats a 190.000.

Rojava significa “occidental” en kurd i fa referència a un dels quatre punts cardinals del Gran Kurdistan. Durant la guerra de Síria, es va iniciar l’anomenada revolució de Rojava, amb la implantació de l’autonomia i una Constitució, aprovada en el 2014, confederal, protectora de les minories ètniques i religioses, radicalment igualitària en termes de gènere i basada en el sistema de la democràcia directa, les conegudes comunes de Rojava. Així doncs, en aquest petit territori i durant aquests últims i tràgics anys, mentre lluitaven intrèpidament contra els soldats de l’Estat Islàmic (EI), els seus gairebé cinc milions d’habitants (la majoria kurds, però també importants comunitats àrabs, assíries i minoritàries com els armenis) han viscut en un règim laic, democràtic i igualitari. Aquest experiment de llibertat és el que pretén arrasar Erdogan, no sols per a exterminar als kurds, sinó també per a impedir qualsevol contaminació democràtica en el seu davantera sud.

L’Espai Orgànic es troba al carrer de Sant Lluís, 17. La xerrada començarà a les 18 hores.