Una quarantena d’alumnes de 3r i de 4t d’ESO de tres centres educatius gavanencs han pres part avui de la dotzena Audiència Educativa. Els alumnes, que pertanyen al col·legi Santo Ángel i als instituts Bruguers i El Calamot, han presentat les seves conclusions després d’estudiar el tema a què estava dedicada enguany l’Audiència: els micro-masclismes i les violències de gènere. Com cada any, els estudiants han seguit un procés participatiu i polític per debatre entorn aquest tema per tal d’arribar a les conclusions presentades aquest matí tant a l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, com als representants dels diversos grups municipals.
Raquel Sánchez ha aprofitat per felicitar a tots els alumnes que han pres part en aquest estudi i ha posat en valor iniciatives com aquesta Audiència Educativa: “És molt important poder establir espais com aquest de reflexió, de debat, d’intercanvi entre vosaltres mateixos on ens dieu com veieu la nostra ciutat i que us permeten també orientar-nos i ajudar-nos a millorar el nostre entorn i la nostra ciutat”.
Sánchez ha valorat també el tema que han afrontat els joves, i ha destacat que l’estudi fa una anàlisi molt acurada de la realitat dels micro-masclismes i les violències de gènere. L’alcaldessa ha reflexionat també sobre la necessitat de que els mateixos joves reaccionin contra aquestes situacions: “És molt important i de fet és imprescindible que vosaltres, reaccioneu en els vostres entorns quan observeu aquestes conductes de micro-masclismes, és necessari i és imprescindible que rebutgem els rols de gènere, que les noies diguem no a ser només objectes, no a la mercantilització del cos de les dones”.
A la sessió d’avui han pres part, com és tradicional, els diversos grups polítics que conformen el Ple Municipal. Ramon Castellano, portaveu del grup municipal de Convergència i Unió (CiU), ha destacat la preocupació de l’administració pública vers els micro-masclismes i les violències de gènere “ja que és la institució que ha de vetllar per formular les lleis, els reglaments, les normes, i també com a motor de conscienciació ciutadana per intentar transformar la nostra societat”. Castellano, però, ha discrepat de les conclusions dels estudiants en un punt: “Dieu que malgrat es digui que les coses han canviat no és veritat, però aquí jo voldria puntualitzar que, si bé és cert que encara queda molta feina a fer, també és cert que si comparem la societat actual amb la de fa uns anys algunes coses sí que han canviat, i ho han fet gràcies a l’esforç de molta gent que van tenir la iniciativa de liderar la transformació social en aquests aspectes”.
Des del Partit Popular (PP), la seva portaveu, Mónica Parés, ha agraït als joves el treball realitzat i ha destacat que “la realitat canvia més ràpid del que canvien les lleis, i per això cal que tots els partits polítics que tenim representació a l’Ajuntament de Gavà anem a una, tinguem els idees clares, busquem l’eradicació de la nostra realitat dels micro-masclismes i de les violències de gènere, i així poder agilitzar tots els processos legislatives i adaptar els lleis als nous temps”.
Miguel Herrera, portaveu de Gavà, Sí Se Puede (GSSP), s’ha dirigit als joves assistents a l’acte per demanar-lis que “sigueu contundents contra el masclisme però al mateix temps sigueu amables amb la gent, hem de ser firmes però amables ja que la principal funció que tenim tots és re-educar a una població que moltes vegades no sap què és Twiter o Instagram o ni tan sols sap què significa el feminisme”. Herrera ha demanat als joves que “sigueu si us plau la clau del canvi en la ment i en els cors de la nostra població, perquè la revolució o serà feminista o no serà”.
De la seva banda, en representació d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha intervingut el regidor Andreu Pérez, qui ha destacat que “el tema que heu tractat francament m’ha interessat molt sobretot perquè l’heu tractat de veritat, aquí de vegades han vingut joves a tractar temes que no coneixen amb tanta profunditat, però el tema que vosaltres heu analitzat el viviu cada dia, especialment les noies, que el patiu profundament i fins i tot de vegades no teniu amb qui parlar-lo”.
Miguel Ángel Ibáñez, portaveu de Ciutadans-Partido de la Ciudadania (C’s), s’ha adreçat també als joves per dir-lis que “una societat en la que una part d’ella considera normal el menyspreu, l’oblit, la broma pesada, la violència, l’insult, aquesta és una societat malalta, i entre tots hem d’aconseguir una societat absolutament sana en tots els sentits”. Amb aquest objectiu, ha continuat Ibáñez, “hem de seguir treballant per aquesta igualtat que inclogui el respecte i que aquest respecte estigui a tota la societat per tal que ens permeti acabar amb totes les actituds sexistes”.
Finalment, el portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Miquel Àngel Díaz, també ha felicitat a tota la comunitat educativa per tota la feina feta i ha assegurat que, tot i que els masclisme és present a totes les edats i en tots els estrats socials, és encara més preocupant quan es dóna entre els joves: “Vivim a la societat oberta de les tecnologies i això és un fet positiu, però no pensem que amb això s’està eliminant el masclisme perquè hi ha homes, i això comença en edats joves, que es pensen que tenim una mena de targeta VIP per la nostra masculinitat”.