XIII edició del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans
XIII edició del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans

Un nodrit grup d’estudiants de batxillerat dels instituts El Bruguers i El Calamot han estat aquest matí a l’Espai Maragall per escoltar el testimoni de tres activistes en el decurs d’una trobada encabida en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que, aquest 2023, ha sumat la seva 13ª edició i de la qual Gavà hi forma part al costat de 27 ajuntaments més i 9 entitats i institucions catalanes. Abans però, hi ha hagut una recepció institucional a l’ajuntament on han estat rebuts per la regidora Catelijn Kerstens.

Un dels moments de la recepció a l’ajuntament

La gira de tardor d’aquest programa, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i que va per diferents municipis ha portat avui a la nostra ciutat a Adenike Oladosu, de Nigèria; Fatimah Hossaini, de l’Afganistan i a Carlos Andrés Tobar, un colombià que viu a Gavà. Tots ells han explicat, en primera persona, com han patit la vulneració dels seus drets fonamental i com han reaccionat, no només per sobreposar-hi, sinó també per combatre-ho i exposar-ho als ulls del món a través de diferents eines i camins. Tots ells han destacat “la importància de fer actes com aquests per sensibilitzar a joves i també a adults de nombroses situacions greus i injustes a les quals cal fer front.”

Fatimah Hossaini, defensora dels drets de les persones migrants i refugiades. Drets de les dones.

Fatimah Hossaini

Fatimah Hossaini és una artista i fotògrafa afganesa-iraniana refugiada a París des de l’agost del 2021, quan els talibans es van apoderar de l’Afganistan. La seva família, d’origen afganès, va haver de fugir a l’Iran durant la dècada dels vuitanta, a causa de la guerra afganesa-soviètica. Ella va néixer i créixer a Teheran, però el 2013 va decidir tornar a l’Afganistan. De llavors ençà, la seva vida es va dividir entre Kabul i Teheran. Les seves fotografies han aparegut en exposicions arreu del món i en diversos mitjans de comunicació internacionals com BBC, The Guardian o Al Jazeera. El 2019 va fundar Mastoorat Art , una organització sense ànims de lucre que treballa per a les dones, la joventut i la pau amb l’objectiu d’apoderar les dones a través de l’art I la fotografia i fer arribar l’art a totes les persones independentment de l’àmbit en què treballin.

Adenike Oladosu, defensora dels drets de les dones i del mediambient

Adenike Oladosu (Ogbomosho, Nigèria, 1994) és una activista climàtica nigeriana i una de les impulsores del moviment Fridays for Future al seu país. S’autodefineix com a ecofeminista i eco-reportera; i en l’actualitat és una de les veus més potents, juntament amb Greta Thunberg, Helena Gualinga o Vanessa Nakate en la lluita contra el canvi climàtic. Des del 2019 treballa de manera incansable per mobilitzar la joventut tant nigeriana com africana en la presa de consciència del que suposa l’emergència climàtica.

Carlos Andrés Tobar, defensor dels drets del col·lectiu LGBTIQ+

Carlos Andrés Tobar

Castaño va néixer a Armènia, (Colòmbia), el 1982. És un activista colombià pels drets LGTBI i els drets humans. Llicenciat en administració i direcció d’empreses, màrqueting i diplomat tant en drets humans com en gerència de projectes socials, des del novembre del 2021 resideix a Gavà, Barcelona. La seva història és la d’un activista que fa més de 20 anys que lluita per garantir la defensa dels drets de les comunitats LGTBI a Colòmbia. Després d’anys de treball tant des de l’activisme com des de les institucions, Carlos Andrés Tobar va haver d’abandonar el país a causa de les amenaces rebudes. L’activista considera que, si bé el seu país ha avançat en temes legals, al carrer i a les institucions encara queda molt per fer. La discriminació contra la comunitat LGTBI i les persones trans, els delictes contra ells i elles i la seva impunitat encara són temes pendents al país llatinoamericà.

.