Audiència Educativa
La XIV Audiència Educativa de Gavà s'ha dedicat a l'oci i els joves

Uns 100 alumnes de 3r i de 4t d’ESO de vuit centres educatius gavanencs han pres part avui de la catorzena Audiència Educativa. Els alumnes han presentat les seves conclusions després d’estudiar el tema a què estava dedicada enguany l’Audiència: les opcions d’oci que estan disponibles per ells a la nostra ciutat. Com cada any, els estudiants han seguit un procés participatiu i polític per debatre entorn aquest tema per tal d’arribar a les conclusions presentades aquest matí tant a l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, com als representants dels diversos grups municipals.

La principal conclusió a la que han arribat els joves estudiants gavanencs és que “manquen més opcions d’oci a Gavà ja que sempre ens hem d’anar a Castelldefels o a Viladecans ja que a Gavà no tenim tantes instal·lacions o llocs per passar l’estona”, tal i com explica Gemma Galván, una de les alumnes del col·legi Immaculada Concepció que ha participat en el treball. Entre les principals mancances detectades en l’estudi, Galván apunta “les edats, ja que gairebé totes les opcions són per majors de 16 anys i per els nostres edats no hi ha molta oferta”.

Raquel Sánchez ha aprofitat per felicitar a tots els alumnes que han pres part en aquest estudi i ha posat en valor iniciatives com aquesta Audiència Educativa: “És una oportunitat per conèixer una mica més el que es fa a la ciutat, però també per conèixer altres estudiants de la vostra edat d’altres centres educatius amb els que heu pogut intercanviar visions i percepcions de la ciutat”.

L’alcaldessa ha posat en valor aquesta oportunitat atès que “vosaltres esteu en unes edats a prop de l’edat per votar però encara no ho podeu fer, i de vegades és lògic que penseu en com es poden tenir en compte les vostres opinions, així que aquest és un dels espais a través dels quals nosaltres intentem donar-vos aquesta possibilitat”.

Sánchez, per tant, ha defensat l’Audiència Educativa com “un bon sistema ja que cada any s’escull un tema a debat, a reflexió, i a partir d’aquí surt la vostra mirada de les coses i les vostres propostes”. L’alcaldessa ha explicat a més als joves que les propostes que desenvolupen a l’Audiència Educativa “no queden en un no res perquè després nosaltres mirem de les coses que surten d’aquí a veure quines podem incorporar en el nostre dia a dia, evidentment els recursos són limitats i no podem fer-les realitat totes però sens dubte ens interessa molt tot el que vosaltres ens dieu”.

A la sessió d’avui han pres part, com és tradicional, els diversos grups polítics que conformen el Ple Municipal. Ramon Castellano, portaveu del grup municipal de Convergència i Unió (CiU), ha agraït als joves la seva tasca i els ha emplaçat a “seguir reivindicant allò que voleu com a joves de la ciutat, perquè la ciutat és vostra i el futur és vostre més que de ningú, així que feu-nos arribar les vostres exigències perquè així ens fareu veure què cal i què s’ha de fer”.

Des del Partit Popular (PP), la seva portaveu, Mónica Parés, ha agraït als joves el treball realitzat i ha recordat que “la situació quan nosaltres teníem la vostra edat era molt diferent, nosaltres sí que teníem bolera i un cinema al nucli urbà, però no teníem mòbils ni les xarxes socials”. Parés ha volgut destacar que des del seu partit recolzen “totes les propostes i reflexions que ens heu fet, a més us donem altres idees i us diem que estarem al vostre costat per aconseguir-les ja que tots estem d’acord que vivim en una ciutat privilegiada però també és una ciutat que la hem de poder gaudir tots com ens agradaria”.

Miguel Herrera, portaveu de Gavà, Sí Se Puede (GSSP), s’ha dirigit als joves assistents a l’acte per felicitar-los: “Amb la vostra anàlisi i les vostres propostes el que esteu fent és donar-nos un toc d’atenció als que regim la ciutat, i aquest toc d’atenció m’ha fet adonar-me de que us hem de demanar perdó perquè la ciutat la dissenyen els adults, que fan que tot funcioni pensant principalment en les seves necessitats i se sol pensar poc en la gent jove”.

De la seva banda, en representació d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha intervingut el portaveu de la formació, Albert Massana, qui ha destacat que “ens cal un model d’oci alternatiu que fomenti la salut i nous hàbits de consum ja que, a dia d’avui, quan pensem en quin és el model d’oci dels joves ens trobem davant d’un model d’oci que reprodueix i perpetua un seguit de normes i estereotips de vegades lligats al consumisme i al sexisme”. Per aquest motiu, conclou Massana, “creiem en la necessitat d’analitzar el vostre i el nostre entorn i que només vosaltres pugueu decidir per avançar en la construcció d’un nou model d’oci que sigui millor que l’actual”.

Francisco Gavilán, regidor de Ciutadans-Partido de la Ciudadania (C’s), s’ha adreçat també als joves per felicitar-los pel seu treball sobre l’oci a Gavà: “Us vull felicitar perquè heu fet una feina genial amb aquest treball sobre l’oci i els joves a Gavà, estem convençuts que us ha servit per aprendre una mica més del treball en equip i de com són d’importants les accions i les relacions amb les institucions públiques”. Gavilán ha assegurat a més que “nosaltres també hem aprés i prenem nota de tots els vostres suggeriments i dels compromisos que heu pres en aquest informe”.

Finalment, el portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Jordi Tort, també ha felicitat a tota la comunitat educativa per tota la feina feta i ha assegurat que “avui cal posar en valor la feina que heu fet i la feina que us comprometeu a seguir fent de seguir proposant, seguir intentant dur a terme projectes i, òbviament, per la part que ens toca com a govern municipal estem compromesos a escoltar-vos i a ajudar-vos a que moltes d’aquestes coses que voleu posar en pràctica, i que depenen en bona part de vosaltres, es puguin dur a terme”.

Els centres educatius que han participat en aquesta iniciativa són el col·legi Immaculada Concepció, el col·legi Santo Ángel, el col·legi Sagrat Cor, el Lycée Français Bon Soleil, el col·legi San Pedro, l’Institut de Bruguers, l’Institut El Calamot, i el col·legi Sagrada Família.