20.000 m3 de sorra
Prieto i Badia, aquest matí a la platja de Gavà

El govern espanyol traslladarà 20.000 m3 de sorra a Gavà el proper mes de juliol. Ho ha anunciat el subdelegat del govern a Catalunya, Carlos Prieto, en el decurs de la visita que ha fet aquest matí a la platja gavanenca per copsar de primera mà l’estat de la regressió litoral a la nostra zona, una de les més castigades de tota l’àrea metropolitana de Barcelona.

Prieto ha explicat que “tenim previst d’aquí a poc temps, esperem que cap el mes de juliol aproximadament, fer un aprovisionament de 20.000 m3 de sorra que vindrà del Port de Barcelona. Aquesta sorra hauria d’eixamplar la platja uns quants metres més”. A banda d’aquest aprovisionament, el govern espanyol també “vol donar-se presa per tal d’ajudar en un desplaçament intern d’una part de la platja de Gavà de 4.000 m3 de sorra cap a una altra part. Aquí hi ha un contracte de manteniment que estem a punt d’actualitzar aquest mateix any per tal de poder ajudar a l’Ajuntament a fer aquest abocament de 4.000 m3 de sorra que, més que eixamplar, en aquest cas servirien per elevar una mica el nivell per tal que sigui tot segur”.

Prieto, a més ha advertit que “per desgràcia el canvi climàtic és un fet i això ens obliga a prendre decisions, i en aquest sentit el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico està fent tot un replantejament de com és la costa en el conjunt d’Espanya, i aquí en concret estem pensant com ha de ser la costa catalana”.

El subdelegat del govern espanyol ja avisa que “hi ha molts elements que han de canviar, hi ha usos que venen de molts anys i que, per aquesta regressió de les platges, s’han d’alterar de diferents maneres”.

20.000 m3 de sorra
Badia i Prieto estan, tot i que no es veu, al costat d’un esglaó de sorra de prop de mig metre

Prieto ha estat acompanyat en aquesta visita per l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, que ha recordat que “aquesta platja era molt més llarga i, a més, hi ha desnivell en un punt que arriba als dops metros de profunditat i 400 metres de llarg. És un perjudici important per la platja de Gavà arran del temporal Celia, i nosaltres això ja ho vam denunciar el mes d’abril i vam parlar amb qui tocava. Vam demanar que el Port de Barcelona fes una aportació, vam demanar que es fes un manteniment de la costa, però som al juny i la situació continua sent greu”.

Això té una important afectació per a la seguretat ja que “no tenim carril de seguretat pels quads de la policia ja que la sorra que hi ha no ens ho permet, i també tenim una deficiència en els serveis en aquest sotrac que baixa fins l’aigua, que és un accés perillós i que deixa al descobert tubs i dutxes”.

Per tant, aquest trasllat de sorra del Port de Barcelona ha estat qualificat per Badia com a “molt urgent”, i en aquesta línia l’alcaldessa espera que “arran de la visita avui del subdelegat es doni l’empenta necessària per tal que el govern assumeixi el manteniment que se li està requerint, i sobretot que no vagin tan tard les actuacions d’aportacions de sorra a curt termini en els nostres municipis de costa que estan tan afectats”

Badia, a més, ha destacat que Prieto li ha traslladat que “s’estan estudiant projectes a mitjà termini per tal de posar estructures per poder retenir les corrents d’aigua com són geo-tubs, el que pot ser una solució prou solvent per evitar que els temporals cada any es prenguin sorra de les nostres platges”.