regressió del litoral metropolità
Foto de família de la presentació avui de la temporada de bany a les platges metropolitanes

Els ajuntaments barcelonins limítrofs amb la costa, a través de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), han donat avui una vegada més un crit d’alerta sobre la regressió del litoral metropolità. La pèrdua de sorra ha fet que, segons el gerent de l’AMB, Ramon Torra, “un 15% de les platges metropolitanes o no existeixen o estan molt limitades, és a dir, que aquestes platges han perdut pràcticament tota la seva sorra i tenen afectacions a les seves instal·lacions”. De fet, la situació és molt greu perquè “totes les platges tenen una pèrdua de sorra i d’amplada, però en aquest 15% la situació és ja molt extrema i greu”.

Torra ha concretat encara més quines són aquestes platges en estat crític: “Es tracta de quatre platges en concret on, de fet, no tenim platja: a la part nord de les platges de Montgat, les que toquen al municipi de Masnou, on ha desaparegut completament la sorra i això està afectant a les vies d’Adif; al nord de Badalona tenim la platja de la Barca Maria on també ha desaparegut completament la sorra i, per tant, la platja no hi és; al Prat tenim que les platges més al nord també han desaparegut, des de la sortida del riu Llobregat fins a la zona de Can Camins; i finalment a la part central de Gavà tenim també una pèrdua de sorra que dificulta implementar les infraestructures d’ús d’aquests espais”.

Torra ha fet aquestes declaracions en el decurs de la presentació de la temporada d’estiu a les platges metropolitanes, un acte que ha tingut lloc aquest matí a la platja de les Filipines de Viladecans. Torra ha recordat que les platges “són uns actius econòmics del nostre territori i, per tant, és important poder-les mantenir”, i ha tornat a incidir en que “els problemes de les platges del delta provenen de l’ampliació del Port de Barcelona, en concret del contradic del port que impedeix la regeneració natural”.

Segons ha assegurat el gerent de l’AMB, “el Ministerio para la Transición Ecológica ens té una mica abandonats i, per tant, tenim problemes greus d’interlocució amb l’administració responsable de garantir l’estabilització d’aquestes platges”. En aquest sentit, Torra ha marcat dos temps d’actuació. Un seria el més immediat i urgent, “actuacions d’urgència que necessitem de cara a aquest mateix estiu de 2022 amb l’objectiu de recuperar aquestes platges inexistents”. L’altre temps seria a més llarg termini per tal de trobar solucions més estructurals per aturar la regressió de les platges.

Respecte a les mesures més urgents, Torra ha explicat que “si s’actués ja mateix, aquest estiu es podria salvar com a mínim una part d’aquestes platges més afectades. Nosaltres ja tenim localitzades de quines pedreres es podria portar la sorra amb les característiques més adequades per aquests indrets, i podríem posar totes aquestes platges en ús, potser no amb l’amplada tradicional que havien tingut sempre, però es podrien posar en marxa”.

Respecte a les mesures estructurals i més definitives, Torra ha recordat que “hem vist solucions com ara les que han posat en pràctica a França, a les platges del sud que tenen característiques molt similars a les d’aquí, i on s’utilitzen mànegues de sorra que confinen la pròpia sorra del lloc i eviten que l’onatge dels temporals impacti directament sobre la platja”.

Aquesta podria ser una solució per la zona sud metropolitana, la del Delta del Llobregat. Per la zona nord, Torra creu que el més adequat serien “estructures rígides com espigons o barreres paral·leles a la costa, com les que hi ha en algunes platges de Barcelona, submergides o semi-submergides, que redueixen l’energia derivada de l’onatge del temporals i al mateix temps contenen les pèrdues de sorra”.

L’AMB, doncs, ha donat avui el tret de sortida a la temporada de bany amb aquesta alerta, però també amb bones notícies, ja que la gestió de les dunes metropolitanes ha arribat a la fase final dels premis New European Bauhaus, un prestigiós certamen de la Comissió Europea que es resoldrà el proper 11 de juny. A més, les platges metropolitanes han rebut una subvenció del projecte de la UE Safeguarding Biodiversity, que valora la participació ciutadana en la conservació d’aquests espais.

L’estiu metropolità es podrà gaudir aquest any en 42 quilòmetres de litoral, 30 dels quals són de platges amb 1.200 equipaments i 10.000 metres de passeres a ple funcionament.