20 anys Fundació Orienta
L'exposició es pot veure a la Casa Gran

Coincidint amb el Dia de la Salut Mental s’ha inaugurat, a l’Espai Jove La Casa Gran, l’exposició “La veu dels colors” on es mostren les pintures del jovent de l’Hospital de dia per a adolescents, un servei de la Fundació Orienta que enguany celebra el seu 20è aniversari.

Tant Alfons Icart, director general de la Fundació, com Mercè Gibert, Cap de Servei de l’Hospital de dia per a adolescents de Gavà, van remarcar la importància de la pintura com a vehicle per canalitzar els sentiments i emocions dels nens i nenes. “El dibuix és una manera de poder expressar el què sents i la resolució d’aquests conflictes mentals passa per poder treure cap a fora aquell conflicte intens que per altra cantó no troba. No poden expressar-ho amb paraules perquè no saben el què els passa”, va dir Alfons Icart. Per a Mercè Gibert “la pintura és una cosa molt important que podem fer sempre, que a vegades només la fem quan som petits, però que la podem fer a totes les edats i que va molt bé per sentir-nos millor”.

L’ hospital és un servei dintre de la fundació Orienta i va ser el primer “sectoritzat integrat en la comunitat que es va crear a Catalunya” recorda Icart amb “l’objectiu de poder atendre l’adolescent que ambulatòriament no és suficient ja que necessita més atenció pel moment crític què passa a la seva vida. Aquest servei està evitant molta patologia adulta però sobretot està ajudant a molts adolescents que puguin sortir d’aquest conflicte i puguin entrar en el món de l’adolescència amb normalitat”. La Cap del Servei, Mercè Gibert fa una valoració molt important d’aquests 20 anys “ha està un honor poder treballar com a psiquiatra i, juntament amb tot l’equip de professionals de l’hospital” i afegeix “ i ha estat important, sobretot, haver pogut ajudar als pacients i a les famílies que és el nostre objectiu. Penso que aquests 20 anys han estat una experiència molt enriquidora que a més m’ha servit per aprendre cada vegada més i poder revertir-ho en la millora dels nostres pacients”.

Actualment, la Fundació Orienta té dos hospitals i 5 centres de salut mental infantil i juvenil que treballen amb els pediatres i metges de capçalera al Baix Llobregat.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que ha anat a la inauguració de l’exposició, en companyia de la regidora Gemma Badia, després de felicitar la fundació Orienta “per aquest treball extraordinari amb un centre de referència a Catalunya com el què tenim la sort de tenir a la nostra ciutat”, ha explicat que és “necessari abordar temes de salut mental des de la prevenció i sensibilització i amb una visió positiva” i va anunciar que “precisament en aquest moments l’Ajuntament està treballant en la configuració d’una Taula de Salut Mental on hi participin tots els sectors que hi tenen alguna cosa a dir”.

Amb l’exposició “Les veus dels colors” que romandrà oberta fins el 24 d’octubre ha donat el tret de sortida a un programa d’activitats que inclou un concurs de pòsters científics sobre les novetats assistencials i de recerca en salut mental infantil i juvenil. Els pòsters han de ser enviats, en format pdf, en català o castellà abans del 14 d’octubre de 2017.