víctimes del terrorisme
Sánchez, dirigint unes paraules als assistents a l'acte

La ciutat de Gavà ha tingut un record avui per les víctimes del terrorisme en un acte d’homenatge que coincideix amb el Dia Europeu en record de les Víctimes del Terrorisme. L’acte s’ha fet davant l’Olivera de la Pau, al Parc del Mil·lenni, a sota de la qual l’any 2018 es va instal·lar una placa commemorativa en record de les víctimes del terrorisme.

Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, ha destacat que aquest és “un homenatge a les persones i les famílies dels que han perdut la vida a mans de la por, de l’extremisme, de les idees que no es poden justificar de cap de les maneres a través de la violència”. L’alcaldessa a més ha posat de manifest que aquest acte “fa de la nostra una ciutat sensible, una ciutat de pau, i de fet crec que hi ha moltes iniciatives que avalen que treballem des d’aquesta perspectiva”.

A l’acte hi ha assistit representants de tots els grups municipals amb presència a l’Ajuntament. Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP), ha destacat que, tot i que el dia d’avui serveix per recordar tots les víctimes del terrorisme, “també vol recordar aquell atemptat que va haver al nostre país un 11 de març de 2004, atemptat que va significar un abans i un després en la sensibilitat d’aquest país contra el terrorisme tot i que és cert que ja abans havíem patit el terrorisme d’un altre manera, el terrorisme etarra”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà (JUNTS), ha volgut “donar el nostre recolzament a totes les víctimes dels atemptats i les seves famílies, però en un dia com avui m’agradaria enviar una abraçada forta al Javier Martínez, el pare del Xavi, que malauradament va morir a Les Rambles en l’atemptat de l’agost de 2017, i que és una persona molt compromesa que ha fet molt per esclarir els fets d’aquell dia”. Casas ha aprofitat per demanar que “les administracions competents intentin aclarir tota mena d’ombra o de dubte que hi hagi sobre aquell dia”.

Estela Ortega, regidora de Podemos (PODEMOS), s’ha sumat també a aquest homenatge perquè “des de Podemos volem recordar i mostrar el nostre reconeixement a totes les víctimes del terrorisme, així com donar el nostre recolzament a tots aquells que han perdut un ésser estimat o que s’han vist perjudicades directament per l’atrocitat d’aquests actes. El camí ara passa per seguir treballant per tal que aquestes barbàries terroristes es converteixin algun dia en un trist però llunyà record”.

Miguel Ángel Ibáñez, portaveu de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), de la seva banda ha recordat que “la diferència d’idees es defensa parlant amb els demés, enraonant i exposant les raons, però mai amb la raó de la força perquè així mai s’aconsegueix res. Hem de ser capaços tots de mai recórrer a la violència, la manera de plasmar les diferències és amb la paraula i mai amb la força, i menys evidentment amb atemptats o segant vides”.

Marta Jiménez, regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ha assegurat que l’11 de març “és una data que molts de nosaltres tenim a la memòria i no se’ns esborrarà mai, és una data per recordar a totes les víctimes del terrorisme per igual perquè totes són igualment víctimes. A més aquestes víctimes han de ser el record permanent de que la violència no és la resposta a cap situació, no és la solució a cap problema, i en cap cas és un recurs que es pugui utilitzar en una societat que es vulgui civilitzada i en sistemes polítics avançats”.

Per últim, Jordi Tort, portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), s’ha alineat amb els seus companys de plenari amb aquestes paraules: “Cap idea mereix la pèrdua de vides perquè al final la vida és el més gran que tenim i hi ha moltes vies per reclamar les idees que qualsevol vulgui”.

víctimes del terrorisme

El Dia Europeu en record de les Víctimes del Terrorisme va ser declarat oficialment t l’11 de març pel Parlament Europeu. La iniciativa, que es va aprovar l’any 2005, va ser una de les primeres reaccions internacionals als atemptats de Madrid de l’11 de març de 2004 en que van morir 191 persones i prop de 1.700 van resultar ferides de diversa consideració.