25-N: Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones
Avui a les 18h, acte central a la plaça Major

Avui se celebra el Dia Internacional contra la violència masclista i aquesta tarda, a les 18 hores, se celebra a Gavà l’acte de ciutat. L’acte tindrà lloc a la plaça Major, amb la projecció d’un vídeo sobre la violència psicològica, la lectura d’un manifest i una acció de rebuig per totes les dones assassinades. L’escenografia anirà a càrrec de l’Associació Dones Clara Campoamor.

La violència psicològica ha estat l’eix de la programació muncipal al voltant del 25-N, una violència que, segons els experts: “es fa a través d’amenaces buscant l’intimidació i la humiliació de la dona, és una violència que costa d’identificar ja que les ferides no són visibles i és més difícil que es reconegui socialment”.

Des del passat 19 de novembre i fins al 5 de desembre hi han programades diverses activitats al voltant d’aquesta temàtica, entre elles la xerrada de la Policia Municipal sobre l’aplicació de seguretat Ciutadana que es va celebrar al Siad.

Un any més s’està realitzant la campanya “No estàs sola” i els bars, restaurants i cafeteries de la ciutat disposen de tovallons amb la informació dels recursos disponibles en relació amb la violència masclista.

El nombre total de dones assassinades per violència masclista comptabilitzades fins el tercer trimestre de 2019 arreu l’estat és de 51, 10 assassinats s’han produït a Catalunya, d’aquesta xifra 2 de les dones van ser assassinades durant el 2028 però no s’han identificat com a violència masclista fins el 2019.

Des de l’1 de gener de 2003, data en la que es van començar a comptabilitzar oficialment els assassinats, han mort a Espanya víctimes de la violència masclista 1026 dones fins al tercer trimestre de 2019.

Com cada any la Generalitat, les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis han consensuat un manifest per a commemorar i visibilitzar aquesta data i tot el que representa. El document fa una crida a seguir treballant conjunta i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per a l’erradicació de totes les violències masclistes i la reparació de les supervivents; posa en valor la lluita constant i incansable dels moviments feministes i reconeix la força, el coratge i la valentia de les dones que es troben en una situació de violència masclista, les que l’han superada o les que han estat assassinades.

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència masclista l’any 1981 a Bogotà, Colòmbia, durant la primera trobada feminista de Llatinoamèrica i el Carib. Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana,  el 25 de novembre de 1960. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Aquestes tres dones han simbolitzat la lluita i la resistència. L’any 1999 l’ONU va donar caràcter oficial aquesta data.