Ruta del calçot

25 restauradors gavanencs participen a la 3ª Ruta del calçot de Gavà. Aquesta iniciativa del Gremi de Restauració de Gavà tindrà lloc enguany entre el 13 de febrer i el 2 de març, i l’objectiu és posar en el lloc que es mereix un producte de proximitat de tanta qualitat com el calçot de Gavà. “Volem consolidar la gastronomia de quilòmetre zero de producte de Gavà”, ens ha destacat Santi Peñarrocha, president del Gremi de Restauració de Gavà.

Els restauradors, però, també volen amb aquesta Ruta del calçot “potenciar el consum del producte de Gavà, dinamitzar els locals que tenim associats i donar a conèixer l’oferta d’aquests locals. En definitiva, el que volem és convidar al ciutadà a quedar-se a Gavà i a consumir a Gavà”.

Així doncs, entre el 13 de febrer i el 2 de març aquests 25 establiments oferiran tapes, “platillos” i menús especials amb els calçots de Gavà com a protagonistes. N’hi haurà suficient varietat com per agradar a tothom, i per exemple trobarem des d’un risotto fins a una mini crep passant per una truita, una empanada o croquetes. També n’hi hauran propostes molt més exòtiques com, per exemple, urimakis de calçots amb salmó o taiyaki farcit de calçot rostit. Tot, evidentment, acompanyat de la imprescindible salsa romesco.

Cada establiment tindrà el seu horari per demanar aquestes plats, uns horaris que es podran consultar en una guia que es distribueix per tot Gavà. Els preus de les tapes comencen a partir dels 3 euros, els dels “platillos” a partir dels 7, i els dels menús a partir de 38 euros.

Peñarrocha destaca que el calçot “al final és un producte molt versàtil perquè no deixa de ser ceba, i la ceba és la base de la majoria de sofregits i plats de la cuina mediterrània, així que es pot jugar molt amb el calçot, el pots fer tant per tapes salades com a dolces si es fa confitat. De fet, enguany tenim un restaurador que ofereix fins i tot un gelat de calçot”.

Un dels punts àlgids de la Ruta del calçot serà, com ja va passar en les anteriors dues edicions, la calçotada popular que enguany tindrà lloc el diumenge, 23 de febrer, a la plaça de Jaume Balmes. Començarà a les 13:30 hores, el seu preu és de 15 euros, i inclourà 8 calçots (evidentment, de Gavà), salsa romesco, una botifarra a la brasa, una llesca de pa de pagès a la brasa, i una copa de vi o aigua mineral. Els tiquets es poden adquirir al Sunset, al Tasta’mm o bé al Cafè Teatre. Cal destacar que WOW Gavà s’hi ha implicat amb aquesta calçotada popular i que els seus establiments associats sortejaran tiquets entre tots els seus clients.

Aquesta tercera edició de la Ruta del calçot arriba amb una collita compromesa pels temporals de finals de 2024, que han fet malbé una part important d’aquesta collita. Peñarrocha ens confirma, tal i com ens va avançar el president dels agricultors gavanencs, Josep Pañella, que aquests temporals “ens han generat un problema important ja que hem hagut de començar més tard la campanya del calçot. Habitualment a finals de novembre o principis de desembre ja comencem a tenir calçots per oferir, ni que sigui en petites quantitats, però aquest any, en canvi, hem hagut d’esperar fins a la primera o segona setmana de gener per començar a oferir-los als nostres clients”.

Tot i això, Peñarrocha destaca que “la Cooperativa Agropecuària de Gavà ja ens va garantir als restauradors que no tindríem problemes de subministrament de calçots, i així ha estat”.

PUBLICITAT