Centre de Formació de Persones Adultes
Calderón i Sánchez, en un moment de l'acte dels 40 anys del Centre de Formació de Persones Adultes de Gavà

El Centre de Formació de Persones Adultes de Gavà compleix 40 anys i ho va celebrar el passat divendres amb un emotiu acte a l’Institut El Calamot on van assistir-hi professors, ex alumnes, i també l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez.

El centre va néixer com a Escola de Persones Adultes de Gavà l’any 1980 quan una professora enviada pel Departament d’Ensenyament va començar a impartir classes d’Alfabetització i Certificat a 35 alumnes que l’Ajuntament havia matriculat prèviament. A l’octubre del mateix any la matrícula era de 119 alumnes, la majoria dels quals volien obtenir el títol de Graduat Escolar. L’Ajuntament va contractar dos professors més en cursos successius, posteriorment va arribar un professor de català procedent de Política Lingüística, i finalment el Departament d’Ensenyament va dotar l’Escola amb dos docents més.

Raquel Sánchez va qualificar aquests 40 anys de l’escola com a “fita històrica”, i va destacar que el centre “serveix per demostrar la importància de la formació durant tota la vida, una formació que sempre reivindiquem ja que és necessària per fer avançar la societat”. Sánchez va posar l’accent en la importància de que “la formació i l’educació estiguin a l’abast de tothom amb independència de la seva condició social, econòmica, i d’edat, i a Gavà aquesta tasca l’ha fet possible el Centre de Formació de Persones Adultes”.

Els testimonis dels ex alumnes que han passat per l’escola ha estat un dels moments més importants de l’acte atès que “demostra que l’Escola els ha ajudat, evidentment en primer terme a millorar la seva formació i les seves capacitats, però també un element que els ha ajudat a créixer i desenvolupar-se com a persones i a veure el món d’altre manera”. Per tant, segons l’alcaldessa, “avui aquesta celebració ha de servir per donar visibilitat aquesta extraordinària tasca i també per mostrar el suport que hem de donar des de les institucions a aquestes escoles d’adults perquè són molt necessàries, més en l’actualitat on per exemple la bretxa digital és potser el símptoma més clar de la no alfabetització en aquest cas digital”.

Eduardo Calderón, director del Centre de Formació de Persones Adultes, precisament ha destacat que “l’escola va créixer amb molts anys de lluita pel seu reconeixement, i ara estem en un punt en el que cal tornar a impulsar el centre dins de la comunitat. De fet, tenim els mateixos sis professors que hi havia en els anys 80 i no hi ha manera que ens ampliïn la plantilla, així que s’ha de fer tot el possible per ampliar més l’Escola i poder donar sortida a tota la gent que ens ve a demanar ajuda, necessitem que ens recolzin més”.

Aquest curs, a causa de la pandèmia, el nombre d’alumnes ha baixat moltíssim, però “abans de la pandèmia podem parlar tranquil·lament de 300 alumnes per curs, i hem tingut anys en els que hem arribat als 400 alumnes, per això demanem més professors, perquè donem servei a moltes persones i estem molt integrats en la població, sense disposats a oferir el que la ciutat de Gavà necessiti”.