66 Fira dels Espàrrecs

Gavà celebrarà, del 26 al 28 d’abril, la 66ª Fira d’Espàrrecs. Una de les novetats més destacables de la present edició és la reubicació de la mostra agrícola que recupera com espai d’exposició la plaça de Francesc Macià on s’habilitarà una carpa. Aquest canvi, segons ha precisat avui l’alcaldessa, Raquel Sánchez, durant l’acte de presentació del certament “té la seva raó de ser per la coincidència amb la celebració de les eleccions generals, donat que l’escola Jacme March és col·legi electoral”.

Altres novetats són l’impuls de noves activitats participatives, per exemple la proposta “Un any amb les paneres” on els infants de tres centres educatius presentaran una creació amb fruits del camp a l’exposició agrícola. Aquesta iniciativa, segons ha explicat el president de la Cooperativa Agropecuària, Josep Pañella, “ha resultat prou enriquidora ja que  alguns pagesos han anat a les aules per ensenyar com elaborar-les. Es tracta d’una manera més per vetllar per la continuïtat dels elements més tradicionals de la nostra Fira”, i és que, tant ell, com el vicepresident de la cooperativa, Salvador Barri, són del parer que “si bé, el conjunt de la pagesia local afronta amb gran il·lusió i empenta la fira” reconeixen que “es tracta d’una activitat cada vegada més minoritària per l’envelliment dels qui s’hi dediquen i pel poc relleu generacional, raó per la qual reivindiquem més inversió en infraestructures per tal de poder modernitzar la professió i que puguin mantenir-se vius els seus valors”.

La fira tindrà, enguany, una presència més gran a les xarxes amb entrevistes als protagonistes o un nou espai didàctic de PRESEC que oferirà tallers familiars i una mostra dels nous vehicles sostenibles de neteja, jardineria o recollida de residus. També s’amplien les actuacions musicals de dissabte, a partir de les 21 hores, i s’instal·laran punts de photocall al recinte que permetran als visitants fer-se fotos en un entorn decorat amb jardineria i tractors.

L’alcaldessa assegura que “es tracta d’una fira de la qual ens sentim orgullosos però que, a la vegada, suposa un destacable revulsiu per promocionar Gavà ja que rebem la visita de persones vingudes d’arreu de Catalunya. És una mostra que evoluciona sense perdre la seva essència i que té en la pagesia el seu pilar fonamental, un sector que ens dóna prestigi i volem que perduri adaptant-se a les noves tendències”.

Durant la presentació, que ha tingut lloc a l’ermita de Bruguers, també s’ha signat el conveni anual de col·laboració per a per a la promoció, desenvolupament i millora de les activitats agrícoles del municipi. Josep Pañella ha destacat  “aquest suport municipal” i ha precisat que “justament els espàrrecs que ara hem recollit són fruit de les motes holandeses de l’any 2017”. També ha dit que “s’està treballant amb l’Ajuntament i amb la UPC per modernitzar-nos i cercar noves varietats d’espàrrecs més resistents a les malalties”.

Una altra novetat és “la Festa del Comerç” que l’Ajuntament ha preparat el dia 27 al vespre en col·laboració amb el teixit comercial per reconèixer la seva feina i lliurar el premis Botiguer/a de l’Any nominats i votats per la ciutadania a través de la pàgina web. www.festacomercgava.cat

GastroGavà

Una altre dels pilars de la fira és l’espai gastronòmic organitzat per l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat i que es podrà visitar a la plaça de Jaume Balmes. GastroGavà incrementa fins a 18 la presència de restauradors amb degustacions de qualitat, amb espàrrecs de Gavà i productes autòctons, elaborats especialment per:

  • Anhel
  • Cafè Teatre
  • Ermita de Brugués
  • Forn M. Cruz
  • Hakuna Mattata
  • La Tapería
  • La Tribu
  • La Sazón de Paula
  • Lancaster Beach Club
  • Major Trentasis
  • Mar de Pins
  • Mise en Place
  • Mundo Casero
  • Margu
  • Noa Gavà
  • Nostra Pizza
  • Tasta’mm
  • Woodpecker’s

També acollirà la tercera edició del tast de vins amb la participació dels cellers participants:

  • Celler Bacu’s
  • Celler La Vinya.

Es comptarà també amb la col·laboració del reconegut restaurant Les Marines per al concurs popular per escollir la millor tapa.

Un espai de degustació i lleure

GastroGavà obrirà les portes divendres 26 d’abril, de 19 a 22.30 hores. Dissabte i diumenge l’horari serà de 12 a 16.30 i de 19 a 22.30 hores.

Els visitants tindran a la seva disposició degustacions elaborades amb espàrrecs de Gavà amb dues opcions de tiquet:

  •  Opció 1: 4 tapes + 2 begudes = 12 €
  •  Opció 2: 1 tapa + 1 beguda = 3,5 €

GastroGavà tornarà a incloure una mostra de vins, que aproparà varietats produïdes en l’entorn del Baix Llobregat. Es posarà a disposició dels visitants un tiquet de 10 euros que inclourà 4 tastos de vi i una copa.

L’espai gastronòmic comptarà amb un interessant programa d’activitats que dinamitzarpà l’estada a la terrasa al llarg dels tres dies de Fira, entre elles actuacions musicals i showcookings a càrrec dels xefs dels restaurants gavanencs Anhel, Tasta’mm, Sazón de Paula, Mar de Pins, Major 36 i Ermita de Brugués.

Espàrrecs a la carta!

En el marc de la Fira s’estrena una nova proposta gastronòmica: Espàrrecs a la Carta!. Del 17 a l’1 d’abril, alguns dels principals xefs de la ciutat inclouran a la carta dels seus restaurants un plat amb el producte autòcton de Gavà.

Es podrà degustar l’espàrrec de moltes maneres: cuit, fregit, a la brasa, en sofregit, gratinat… Sumarà un granet de sorra a l’oferta singular i amb personalitat pròpia que farà de GastroGavà una experiència gastronòmica única.