Fira
Pañella, Badia, Hereu i Mascort, just en el moment en que l'alcaldessa tallava la cinta inaugural

Poc després de les 11 del matí ha quedat oficialment inaugurada la 69ª Fira d’Espàrrecs de Gavà (Any 92 des de la primera que es va fer, que va ser al 1934). Els encarregats de tallar la cinta inaugural acompanyant a, com és habitual, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, enguany han estat el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort. Com també és habitual, a tots ells els ha acompanyant novament el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella.

Precisament ha estat Pañella qui ha obert el torn de parlaments i, aprofitant la presència a l’escenari de Mascort, li ha recordat algunes de les demandes endèmiques de la pagesia de Gavà, demandes que amb el darrer episodi de pluges han quedat en evidència com ara la instal·lació d’un segon cargol d’Arquímedes o de dues motobombes a la riera dels Canyars. El president dels pagesos gavanencs també ha manifestat el seu “orgull” davant la participació de la pagesia a la Fira, “fan una feina extraordinària”.

Pañella ha assegurat que “ser pagès és dur, sacrificat i poc valorat, però ser pagès també és gratificant, és una feina bonica i et fa ser curós amb l’entorn”. Més concretament, Pañella creu que ser pagès a Gavà “no és fàcil, cada cop som menys, són poques les noves generacions que volen continuar amb aquesta feina, i els més grans poc a poc ens van deixant no sense abans regalar-nos un llegat de consells i saviesa”. És per això que Pañella insisteix en que la pagesia “necessita l’esforç de l’administració per tal que aquesta zona agrícola sigui encara més sostenible i per donar més valor al producte de proximitat. Necessitem que l’administració ens respecti”.

Fira
Un moment del recorregut inaugural de la inauguració de la Fira aquest matí

David Mascort ha respost directament a Pañella recordant-li que “ser pagès avui a Catalunya i a Europa és molt difícil, el món està vivint canvis disruptius que ens afecten a tots però especialment al món de la pagesia i la ramaderia”. Tot i això, el conseller també ha posat en valor que “cada vegada posem més eines a disposició de la pagesia i de la ramaderia d’aquest país per ajudar-los a viure dignament, que no a sobreviure, de la feina que fan”. Mascort ha qualificat el Parc Agrari del Baix Llobregat de “tresor”, i ha destacat que “hem de deixar de dir que preservem, hem de deixar de fer declaracions de protecció i passar a la protecció efectiva en la gestió dels espais, i aquesta comunió entre la preservació del medi i la preservació de l’activitat agrícola ha de ser possible”.

Gemma Badia, en el seu torn de paraula, ha recollit el guant de les reivindicacions prèvies i ha assegurat, després del darrer episodis de pluges que hem viscut, que “les infraestructures a data d’avui no responen a les necessitats, i per tant volem que s’executin aquelles inversions que ja estan promeses, parlades, decidides i pressupostades que ens han de donar la capacitat de treure l’aigua, tant la neta com la bruta, cap a la depuradora”. Badia ha justificat aquesta petició en el context de la Fira d’Espàrrecs perquè “aquestes pluges també afecten als pagesos que moltes vegades, quan plou molt, han d’obrir la sortida a mar. I llavors apareix un altre sector que es queixa, els ecologistes, que culpen a la pagesia quan en realitat la culpa no és del pagesos sinó de les infraestructures”. Per tant, “necessitem aquestes infraestructures i aquesta capacitat perquè la pagesia ens l’estimem tots els que som aquí avui, per tant donem-los suport i tirem això endavant ja”.

L’alcaldessa, de fet, ha mostrat explícitament el seu suport a la pagesia manifestant el seu “orgull d’una pagesia gavanenca que s’aixeca cada matí a lluitar la seva collita, no només la de l’espàrrec sinó totes i cadascuna de les collites que, al final, responen a un esforç i a una il·lusió”.

Fira
Pañella, mostrant les clàssiques paneres de la Fira a Hereu i Mascort

L’últim en parlar ha estat Jordi Hereu, qui ha agraït que li convidessin a la Fira ja que “venir a visitar aquesta realitat m’ajuda a conèixer, i conèixer millor és el primer pas per estimar aquesta realitat”. Hereu ha recordat que aquestes paneres “magnífiques” de la Fira d’Espàrrecs conviden a “una reflexió que, és veritat, és europea, és espanyola, és catalana, i que suposa que a tots ens agrada veure això però moltes vegades ens oblidem de qui hi ha al darrere, aquest és un debat que haurem d’afrontar”.

El ministre, també entomant les reivindicacions que l’han precedit, ha qualificat de nou el Parc Agrari del Baix Llobregat com a “tresor que s’ha de preservar i que és molt important per molts motius”. I ha avançat que “la millor manera de preservar-lo és que la gent s’hi pugui guanyar la vida aquí, perquè la millor manera de protegir el medi és la gestió quotidiana, que és el mateix que ens passa en els boscos i en els ecosistemes”.

Hereu, en aquest sentit, ha fet una defensa del producte de proximitat que representa la pagesia explicant que “a Europa hem après els darrers anys una lliçó a nivell industrial, però que es pot traslladar perfectament a l’agricultura, i és que no podem delegar a altres parts del món la producció dels productes que necessitem. Amb la pandèmia i les guerres hem après que, després de dècades d’haver donat per bo que altres produïssin per nosaltres, és molt important produir ben a prop”.