74 milions per millorar el Delta i del Parc Agrari
La pagesia de Gavà vol solucions al problema de les inundacions dels camps

El conseller de Territori i Sostenibilitat del Govern de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha anunciat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) destinarà 74 milions d’euros durant el període 2022-2027 per millorar l’estat ambiental del delta del Llobregat i el seu parc agrari.

El gruix de la inversió, més de 53 milions, es destinarà a l’increment de la producció d’aigua regenerada a través de les millores a les depuradores de Gavà i el Prat de Llobregat.

Així mateix, també hi ha partides per millorar el sistema de sanejament entre Gavà i Viladecans, rehabilitar zones humides del delta del Llobregat i actuacions de prevenció contra inundacions, un tema que preocupa especialment a la pagesia de la zona ja, que segons denuncien, pateixen “acumulacions d’aigua continuades i persistents en els conreus cada vegada que plou una mica fort”.

El sector agrari vol solucions definitives

El pagesos expliquen que més enllà de pedaços calen solucions definitives “per modernitzar i ampliar les infraestructures hidràuliques que permetin desguassar l’aigua que nega els camps en cas de temporals” i calculen que calen uns 2 milions d’euros per incorporar un segon cargol d’arquímedes així com equips de bombeig a banda i banda la riera dels Canyars i un correcte manteniment de les corredores.

Val a dir, que com a solució provisional la Cooperativa Agropecuària de Gavà ha pogut adquirir una bomba amb part de al subvenció anual que aporta l’Ajuntament pel manteniment de la Fira d’Espàrrecs. L’esmentat aparell es pot col·locar cada vegada que plogui amb certa intensitat i així evitar que les collites es facin malbé.

Segons explicava el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, “el sistema té capacitat per succionar 2 milions de litres d’aigua i funcionarà just a mig camí d’on s’ubica del cargol d’arquímedes, a La Murtra, la qual cosa li permetrà funcionar de manera més eficient”.

La pagesia ha adquirit una bomba per drenar els camps
La bomba pot desguassar fins a 2 milions de litres