Fira d'Espàrrecs
Foto de família de la presentació avui de la Fira d'Espàrrecs

La Fira d’Espàrrecs de Gavà torna a la presencialitat després de dos anys d’aturada a causa de la pandèmia: el 2020 no es va poder fer res, i el 2021 es va portar a terme un programa d’activitats alternatiu, anomenat Temps d’espàrrecs, adaptat a les restriccions però tampoc va haver-hi Fira com a tal. L’any 2022, doncs, torna el que és segurament l’esdeveniment més important de Gavà, la Fira d’Espàrrecs, amb la seva 67a edició i complint 90 anys des de que es va celebrar per primera vegada l’any 1932 (la Fira s’ha deixat de fer en 23 ocasions degut, entre altres motius, a l’esclat de la Guerra Civil i a la postguerra).

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, ha presentat aquest matí la Fira d’Espàrrecs d’enguany acompanyada de Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà. Badia ha assegurat que la Fira “representa a Gavà en molts sentits, i no només a l’activitat agrícola, i en particular al conreu de l’espàrrec”. L’alcaldessa ha fet números i ha posat en valor l’antiguitat de la Fira: “La primera Fira es va fer fa 90, i per tant és més gran que qualsevol de nosaltres, per tant quan ningú de nosaltres no hi era la Fira ja hi era, i això vol dir que és una tradició no només consolidada sinó que té un sentit i que l’Ajuntament vol recolzar perquè aquest recolzament va més enllà de l’espàrrec”.

Com és habitual, la Fira implicarà a diversos sectors de la ciutat com ara la pagesia, la gastronomia, la restauració, els comerços, la comunitat educativa, els mercats municipals, i les entitats socials, culturals i esportives. Aquest és un esdeveniment que, tal i com Badia ha volgut destacar, “posa en valor l’activitat econòmica agrària, que es correspon totalment amb els nostres principis de sostenibilitat, emmarcats dins de l’Agenda urbana 2030, ja que implica un consum de productes de proximitat i una alimentació saludable”. Així doncs, l’Ajuntament també recolza aquesta Fira perquè representa “tot el que necessitem, que és evitar la contaminació, fer producte de proximitat, i fomentar el medi ambient”.

Com que la celebració dels 90 anys de Fira és prou important, l’Ajuntament ha decidit, tot i aquesta tornada a la presencialitat, mantenir el Temps d’espàrrecs i fer “90 activitats, una per cada any que fa que es va celebrar la primera Fira, aquella en la que nosaltres no hi érem”. Temps d’espàrrecs donarà el seu tret de sortida el 22 d’abril amb una celebració popular a la plaça Jaume Balmes, i es perllongarà fins el 8 de maig.

Tot plegat serà un “temps de festa”, en paraules de badia, que ha afegit que “ens fa falta temps de festa perquè hem passat una pandèmia, ara hi ha guerra i tenim problemes amb els preus dels productes i sembla que no aixequem cap. Per això cal ser positiu i cal sortir, cal gaudir dels amics i de la família, trepitjar carrer, estar a les terrasses, consumir producte de Gavà, i començar a tenir la tranquil·litat de que la vida no és només el Telenotícies sinó que també és la família, els amics i passar-ho bé”.

Fira d'Espàrrecs
Aquest és el controvertit cartell de la Fira d’enguany

Un dels moments més controvertits d’aquesta presentació ha arribat quan s’ha descobert el cartell de la Fira d’enguany. Badia ho ha qualificat de “trencador, nou”, i ha advertit que “no passarà desapercebut, és un cartell alegre que no es correspon amb la línia de cartells dels darrers anys”. Jordi Tort, primer tinent d’alcalde de Serveis Centrals, Desenvolupament Econòmic Sostenible i Projecció de la Ciutat de l’Ajuntament de Gavà, ha explicat al respecte del cartell que “enguany, com que es celebren 90 anys de Fira, hem decidit obrir un procés per dissenyar un cartell que tradicionalment es feia directament des dels serveis de comunicació i disseny de l’Ajuntament. En aquest procés vam parlar amb tots els agents de la ciutat que formen part de la Fira i es va decidir cap a on volem que vagi la Fira en el seu camí cap els 100 anys, i aquest camí es va concloure que havia de passar pel foment de la tradició i per una “festivització” de la Fira”.

El disseny del cartell, doncs, es va obrir a fora de l’Ajuntament i “vam demanar propostes a cinc empreses de comunicació i disseny gràfic. Ens van arribar finalment set propostes, i tot i que qualsevol de les altres sis podria haver estat el cartell perquè eren molt bones, aquest era diferent i mostrava la festa que representa tornar a fer Fira després de dos anys de no poder fer-la”.

L’alcaldessa ha rematat la qüestió del cartell d’enguany recordant que “volem donar un nou enfoc a la Fira, i la intenció d’aquest cartell és precisament arribar a un públic més jove amb aquesta perspectiva de còmic que té, i amb la seva manca de sobrietat que era característica dels darrers cartells. Volem que la gent jove vingui a la Fira, que participi de totes les activitats, i que s’hi vagin posant dins del món agrari”.

Josep Pañella, de la seva banda, ha destacat que “els nostres avantpassats estarien molt orgullosos l’any 1932 si veiessin que avui encara es fa la Fira, així que no s’ha de perdre mai i, encara que siguem poquets, intentarem continuar-la per molts anys, ens hem d’esforçar en mantenir-la entre tots i amb l’ajuda de tothom”.

Salvador Barri, vicepresident de la Cooperativa, ha posat en valor de la seva banda la importància que per la Fira té la restauració: “No podem donar les gràcies suficientment a la restauració que realça un producte que nosaltres conreem, un producte que si arriba als plats és perquè hi ha un valor afegit d’una transformació d’uns artistes que porten a un altre nivell un producte natural”.

Els restauradors tenen, com és habitual, el seu espai de protagonisme amb GastroGavà, que aquest any tindrà dos formats i una vintena de restaurants participants. Al tradicional espai gastronòmic ubicat al recinte firal, on degustar les tapes més originals amb l’espàrrec com a protagonista, se li suma l’opció de provar els platillos i menús directament als restaurants participants amb GastroGavà a la Carta, durant tot el Temps d’Espàrrecs, del 22 d’abril al 8 de maig.

La 67a Fira d’Espàrrecs, recordem-ho, es podrà visitar el 30 d’abril i l’1 de maig, tot i que divendres 29 d’abril obriran les portes la mostra comercial i artesanal i GastroGavà. El recinte firal estarà ubicat en l’entorn de la plaça Jaume Balmes, el carrer Sant Pere, l’avinguda Diagonal, al carrer Martí l’Humà, i el pavelló i l’escola Jacme March.

Fira d'Espàrrecs
Pañella i Badia, aquest matí collint espàrrecs gavanencs