Temps d'Espàrrecs
Sánchez i Pañella, collint espàrrecs aquest matí

La Fira d’Espàrrecs de Gavà es transforma enguany en Temps d’Espàrrecs. Degut a les restriccions per la Covid-19, els organitzadors de l’esdeveniment han decidit enguany transformar-lo en una programació especial que tindrà lloc entre el 22 d’abril i el 10 de maig. Es tracta, doncs, d’una iniciativa “adaptada a la situació derivada de la pandèmia que posa per damunt de tot la seguretat”.

Aquest matí s’ha fet la presentació oficial de Temps d’Espàrrecs als camps de Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà. Segons l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, “sobretot hem primat mantenir l’essència i l’esperit del que celebrem cada any en aquestes dates, que és posar en valor el treball de la pagesia a la nostra ciutat, aquesta part del nostre patrimoni de ciutat que és el Parc Agrari, i en definitiva el nostre producte més emblemàtic, que és l’espàrrec”.

La programació mantindrà les tres potes clàssiques de la Fira, és a dir, pagesia, gastronomia i comerç, amb tot un seguit d’activitats algunes d’elles presencials i altres telemàtiques. Un esforç, doncs, molt diferent de l’habitual que Sánchez ha reconegut en “agrair l’esforç i la compressió a tothom, i sobretot aquest compromís per adaptar-se a les circumstàncies, que no són fàcils”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat que en la presentació de la Fira especial de l’any passat “desitjàvem que el 2021 poguéssim recuperar la Fira tal i com l’havíem fet fins llavors. No ha estat possible, però el que sí que fem és mantenir la celebració amb aquest format híbrid al qual ja estem acostumats a causa de la pandèmia”.

El programa sencer es podrà consultar properament al web de l’Ajuntament de Gavà, però ja us podem avançar que no hi haurà mostra agrícola, tot i que sí que s’han preparat moltes propostes relacionades amb l’espàrrec. Per exemple, i com a tret de sortida del programa, el 22 d’abril els mercats municipals El Centre i MercaGavà acolliran una demostració del muntatge d’una panera de verdures.

El gruix de les activitats al voltant de la pagesia, però, tindrà lloc els dies 1 i 2 de maig, coincidint amb les dates en què s’hauria celebrat la Fira. Entre altres, el Mercat del Camp estarà instal·lat a la Torre Lluc els dos dies per tal que tothom que vulgui pugui espàrrecs i altres productes de quilòmetre zero. També hi haurà cinc photocalls que formaran part d’un concurs i d’una gimcana.

Josep Pañella ha destacat que, en aquests moments, “tenim més demanda que oferta d’espàrrecs, i tot és degut a les xarxes socials i a la promoció que s’ha fet de l’espàrrec per exemple a la Mostra Agrícola de la Fira de cada any”. Salvador Barri, vicepresident de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, ha volgut de la seva banda destacar una de les potes imprescindibles de la Fira, la gastronomia: “Per la pagesia ha estat un any molt difícil però la restauració també ho ha passat molt malament. Sense ells, el nostre producte no arribaria a tanta gent, i la transformació que en feu i com enriquiu el producte el fa també millor”.

Temps d'Espàrrecs
Un moment de la presentació d’avui, amb Armengol Manresa a la dreta

La restauració és, com dèiem, una de les potes clàssiques imprescindibles de la Fira. El GastroGavà, eix central d’aquesta pota, es trasllada enguany als restaurants de la ciutat que, entre el 22 d’abril i el 9 de maig, oferiran als seus clients la possibilitat de degustar un plat o un menú amb l’espàrrec com a protagonista. La iniciativa s’ha batejat com a “Espàrrecs a la carta”, i de moment s’hi ha adherit una vintena de restauradors locals.

El xef del restaurant Major 36, Manel Armengol, que és el vicepresident de l’Agrupació de Restauradors de Gavà, ha posat en valor que, tot i que no es podrà fer la clàssica reunió de restauradors en un lloc i que la festa es trasllada a cada establiment, “aquesta serà la manera de seguir estant a la vora de la gent, oferint el producte, el que sabem fer, i mantenir la il·lusió de fer arribar a la gent el millor que tenim de la millor manera possible. Esperem que us agradi el format que ens toca fer aquest any i que podeu gaudir d’una manera diferent aquest nou perfil de Fira”.

Òscar Manresa, del Kauai, s’ha mostrat de la seva banda molt optimista respecte al futur ja que “més avall del que estem ara no podem estar, tot lo que vindrà a partir d’ara serà il·lusió perquè pitjor no podem estar, i tenim l’avantatge de que aquí a Gavà tenim un producte molt sa que ens ajuda a cuidar-nos més i a mantenir la nostra salut”.

Sánchez s’ha mostrat totalment segura, per cert, de que “l’any vinent sí que podrem celebrar la norantena edició de la Fira d’Espàrrecs, i ho podrem celebrar com toca, com mereix la nostra ciutat, i com esperen els gavanencs”.

Temps d'Espàrrecs
Foto de família de la presentació de Temps d’Espàrrecs