Avui s’ha presentat la segona fase del projecte A-Porta a Gavà consistent en què fins a 8 picaportes, tots veïns i veïnes de la ciutat, es dedicaran a informar a la gent que viu al barris de les Farreres i del Congrés dels serveis que ofereix l’Ajuntament en matèria de drets socials, vulnerabilitat energètica, convivència i accés a recursos, entre d’altres, amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida.
La iniciativa s’impulsa amb la CONFAVC, les cooperatives iesMed SCEL i la de Ser Barri i compta amb el suport d’Aigües de Barcelona. L’objectiu, segons ha precisat l’Alcaldessa, Gemma Badia, “és seguir amb la bona línia de resultats que vam tenir en la primera experiència a ca n’Espinós i Ausiàs March, on, a través d’aquesta valuosa fòrmula, vam poder establir vincles i donar respostes a necessitats de la gent fent més útils i efectius els serveis municipals. És una bona manera de detectar situacions de vulnerabilitat i d’informar la ciutadania de les ajudes i serveis que té al seu abast”
La gerent i directora del projecte, Alba Gómez, reiterava “l’èxit de la primera edició a Gavà, fruit del decidit compromís de l’Ajuntament i del moviment veïnal. La idea és arribar, des d’ara i en els propers 6 , mesos a unes 660 llars i sumar un nou repte: connectar amb la gent gran”. Segons Gómez “aquest col·lectiu que ho ha passat especialment malament durant la pandèmia ha patit i pateix aïllament, d’aquí la importància de poder fer-los un acompanyament i atansar-los tots els recursos possibles per millorar la seva vida”.
El conseller delegat d’Aigües de Barcelona, Felipe Campos, ha refermat “la voluntat de seguir treballant en aquest projecte on veïns esta al servei dels veïns” i on es demostra que “cal treballar en xarxa perquè, només a través de la unió i de la visió comunitària es podran cercar solucions als nous reptes”.
Història del projecte
Gavà és la desena ciutat catalana que acull A-porta, un projecte iniciat el 2016 al barri de Ciutat Meridiana de Barcelona, que s’ha desplegat també a barris de Sabadell, Mataró, Tarragona, Reus, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans. El projecte A-porta s’ha demostrat efectiu en els municipis en els quals ja funciona. Segons els càlculs de CONFAVC, entitat impulsora de la iniciativa, els picaportes han assessorat més de 21.000 persones, i han aconseguit que les famílies a qui han ajudat s’estalviïn una mitjana de 40 euros al mes. Des de l’inici del projecte, es calcula que s’han visitat prop de 10.000 llars a tot Catalunya.