L'alcaldessa amb representants dels organisme impulsors del projecte i de les
L'alcaldessa amb representants dels organisme impulsors del projecte i de les "picaportes"

La seu de l’Associació de Veïns d’Ausiàs March va acollir, ahir a la tarda, la presentació dels resultats del projecte ‘A-porta, acompanyant porta a porta’, iniciat al setembre, als barris de Ca n’Espinós i Ausiàs March. El projecte, que està impulsat per la de la CONFAVC i té el suport econòmic d’Aigües de Barcelona, té la voluntat de detectar situacions de vulnerabilitat i informar dels mecanismes i ajuts que ofereixen les administracions i altres entitats, per posar-los a l’abast d’aquestes persones i contribuir a millorar la seva situació de dificultat.

Aquesta iniciativa també vol estimular la inserció laboral, ja que les 8 persones integrants del grup picaportes de Gavà són també veïnes conegudes del barri i han rebut una formació específica per desenvolupar aquesta tasca.

Tres d’aquestes “picaportes” Leila, Melody i Nerisa, que van treballar amb el veïnat gavanenc, van assegurar, durant l’acte de cloenda que l’experiència “va ser increïble”. Durant els mesos de feina, els 8 integrants del grup van visitar 541 habitatges, (el 73% dels totals dels barris) i van fer 328 entrevistes amb una durada mitjana de 22 minuts

Per al conseller delegat d’Aigües de Barcelona, Felipe Campos, A-portaés un exemple de treball en xarxa des de la base, el barri, i com a partir de la feina dels i les picaportes i la seva coordinació amb els Serveis Socials dels ajuntaments, i la col·laboració conjunta entre empreses com Aigües de Barcelona, entitats com la CONFAVC i ajuntaments es poden generar projectes beneficiosos per a la ciutadania i la qualitat de vida de les persones”. 

 El vicepresident de la CONFAVC, Albert Torrents, va agrair a Aigües de Barcelona “l’aportació econòmica” per poder tirar endavant el projecte i “la complicitat” de l’Ajuntament de Gavà. I com no a les picaportes la seva feina: “No sou conscients del que heu fet. Fer comunitat, crear comunitat és el més gran que es pot fer en un barri i ho heu fet de meravella”.

L’alcaldessa, Gemma Badia, va qualificar el resultat del projecte com “exitàs”. Va agrair als picaportes “el magnífic treball que vau fer” i va valorar “la humanitat amb la qual van apropar al veïnat l’ajuntament, les ajudes, tot allò que volem aconseguir socialment per als barris”. L’alcaldessa va agrair tant a Aigües de Barcelona com a CONFAV la seva feina i aportació econòmica i social per tal que, malgrat les dificultats que van haver-hi “s’hagi pogut reprendre el projecte i apropar la institució a la ciutadania” L’alcaldessa va anunciar que A-porta es dura a terme a altres barris: “Aquesta experiència cal saber-la exportar, cal saber portar-la a altres barris que també tenen la seva casuística”.

Millorar la convivència, la neteja i la seguretat són algunes de les preocupacions detectades a Ausiàs March mentre que, a Ca n’Espinós, el que més preocupa és l’arranjament del camí que connecta amb el nucli urbà, així com millores a l’espai públic, com pot ser la construcció d’un parc infantil.

Davant d’aquest resultat, Gemma Badia, va assegurar: “A mi em preocupa de totes aquestes dades els temes lligats a la convivència i la conservació de l’espai públic o del mobiliari urbà. Em preocupa perquè al final la convivència és la base del respecte, del civisme i de l’estalvi. Els desperfectes a l’espai públic al final es converteixen en inversions que s’han de fer. Si no es tenen que destinar recursos per aquest tema es poden destinar a projectes nous”.

L’alcaldessa va a aprofitar per avançar que, en breu, es presentarà un projecte de rehabilitació del barri d’Ausiàs March i va animar la gent a participar en el projecte participatiu Junts fem barri.

Història del projecte

Gavà és la desena ciutat catalana que acull A-porta, un projecte iniciat el 2016 al barri de Ciutat Meridiana de Barcelona, que s’ha desplegat també a barris de Sabadell, Mataró, Tarragona, Reus, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans. El projecte A-porta s’ha demostrat efectiu en els municipis en els quals ja funciona. Segons els càlculs de CONFAVC, entitat impulsora de la iniciativa, els picaportes han assessorat més de 21.000 persones, i han aconseguit que les famílies a qui han ajudat s’estalviïn una mitjana de 40 euros al mes. Des de l’inici del projecte, es calcula que s’han visitat prop de 10.000 llars a tot Catalunya.