ACAPS
ACAPS de Gavà i Viladecans es fusionen

Les seccions locals de Gavà i Viladecans de la Federació d’Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí (ACAPS) s’han unit en una sola entitat. Aquesta federació agrupa diverses entitats catalanes “solidàries amb la lluita del poble sahrauí, i desenvolupa projectes de recolzament a la població que viu als camps de refugiats de Tindouf i als territoris ocupats pel regne del Marroc”.

Tal i com ens ha explicat Esther Mañà, secretària d’ACAPS Gavà-Viladecans, “ACAPS Gavà ja portava molts anys treballant aquí a Gavà i vam fer un canvi de la junta, mentre que a Viladecans també hi havia una entitat que hi treballava des de feia molts anys però que els últims dos o tres anys havia quedat una mica parada. Així que, per tal de reactivar també el que és tot el nostre projecte a Viladecans i agafar el llegat de tot el que s’havia fet allà, vam decidir ajuntar-nos, unir esforços i optimitzar recursos”.

La nova entitat resultant seguirà treballant per donar a conèixer la problemàtica sahrauí que es remunta a la colonització inacabada del Sàhara Occidental: “El Sàhara Occidental havia sigut una colònia africana espanyola, i cap els anys 70, amb el procés de descolonització d’Àfrica que es va viure tant a Espanya com a altres països com França, l’ONU va dir a Espanya que havien de descolonitzar el terreny, i van dir que sí però es va produir una mena de traïció del govern espanyol que va deixar penjat aquest indret, el que va ser aprofitat pel Marroc per ocupar aquest territori. Llavors es va produir una guerra que va fer que molta part de la població sahrauí s’hagués d’exiliar en uns campaments de refugiats al desert d’Algèria , on viuen en condicions molt precàries”.

La nova entitat també es concentrarà en promoure el seu projecte “Vacances en pau”, que permet que famílies espanyoles puguin acollir infants sahrauís durant els mesos d’estiu, un projecte que aquest 2020 s’ha hagut de suspendre a causa de la pandèmia. ACAPS Gavà-Viladecans té previst presentar-se públicament a Gavà aprofitant les festes de Sant Nicasi.