ACAPS reprèn l’acollida de nens sahrauís aquest estiu
ACAPS reprèn l’acollida de nens sahrauís aquest estiu

ACAPS (Associació Catalana Amics del Poble Sahrauí) reprèn aquest 2022 la seva activitat d’acollida de nens sahrauís Vacances en pau. Amb aquest motiu, ACAPS de Gavà-Viladecans organitza els dies 19 i 26 de maig, dues noves sessions informatives a La Casa Gran a partir de les 19:00 hores.

“Vacances en pau” és una iniciativa d’ACAPS mitjançant la qual les famílies que així ho desitgin poden acollir infants sahrauís durant els mesos de juliol i agost. El mes de juliol, les famílies acollidores se’n fan càrrec dels infants a les tardes i a les nits, ja que durant tot el dia estan acollits en el casal d’estiu que organitzat ACAPS en col·laboració amb l’Ajuntament de Gavà. El mes d’agost ja no hi ha casal i les famílies se’n fan càrrec dels infants tot el dia i poden anar amb ells de vacances els dies que vulguin i a qualsevol lloc sempre que no es surti de l’estat espanyol.

Els infants, com a part d’aquest programa, reben una completa atenció mèdica que inclou una revisió mèdica, revisió dental o revisió ocular. Es tracta d’infants de vuit anys que, si tot va bé, tornaran dos anys més amb el mateix programa, és a dir, el 2023 i el 2024. Després, el 2025, es tornaran a acollir altres infants diferents que llavors tindran 8 anys.

El programa s’ha hagut de deixar de fer els anys 2020 i 2021 a causa de les restriccions per la pandèmia, i aquest 2022 es reprèn amb les mateixes característiques que abans d’aquesta aturada forçosa. Segons Franco Sozzi, president d’ACAPS Gavà-Viladecans, en aquests dos anys sense “Vacances en pau” no s’ha perdut el contacte amb els camps de refugiats de Tindouf, que és d’on venen els infants d’acollida: “No s’ha pogut viatjar allà en aquests dos anys a causa de les restriccions per la pandèmia, però aquí s’han fet campanyes per recollir fons per poder organitzar una mena de “Vacances en pau” allà mateix, als campaments, amb els infants que haurien vingut aquí si la situació hagués estat normal”.

L’objectiu d’ACAPS Gavà-Viladecans és “arribar a aconseguir 8 famílies acollidores, de moment en tenim 4 però abans de la pandèmia havíem arribat a tenir fins a 14 infants d’acollida entre Gavà i Viladecans”. Un objectiu que enguany es presenta complicat, ja no per la pandèmia, que afortunadament està afectant cada vegada menys a la vida social, sinó per la guerra a Ucraïna, tal i com admet Sozzi: “Moltes de les famílies acollidores habitualment estan ara dedicades a acollir a refugiats ucraïnesos, i en aquest sentit estem vivint uns temps complexos. És probable que aquesta qüestió faci que al final tinguem menys famílies acollidores de nens sahrauís, és inqüestionable que això tindrà influència, però tant de bo l’afectació no sigui molt alta”.

L’objectiu d’ACAPS amb “Vacances en pau”, tal i com ens explica Sozzi, és “mantenir viu el relat dels refugiats sahrauís i donar acollida als infants dels campaments de refugiats de Tindouf, al sud d’Algèria, que és on van fugir els sahrauís quan el Marroc va envair l’any 1975 el Sàhara Occidental amb la famosa “Marxa Verda”, tot just desprès que aquell mateix any Espanya, de la nit al dia, va abandonar aquest territori que havia estat una colònia espanyol. Des de llavors viuen allà en les tradicionals tendes de campanya esperant poder tornar a la seva terra”.

En aquest sentit, Sozzi ha criticat obertament que el govern espanyol ara “ha obert unes noves relacions amb el Marroc, reconeixent implícitament que els territoris ocupats són del Marroc i donen una autonomia àmplia al poble sahrauí, però el poble sahrauí sempre s’ha negat a negociar qualsevol forma d’autonomia sota el domini del rei del Marroc”. Amb aquest nou escenari, Sozzi creu que la solució del conflicte està ara més lluny: “El Front Polisario ja s’ha manifestat en contra d’aquest canvi en la política exterior espanyola, que creiem que privilegia l’acció dels lobbys econòmics que defensen els interessos econòmics del Marroc a canvi de la llibertat d’un poble”.

Sozzi, de fet, no ha dubtat en qualificar aquest nou posicionament del govern espanyol de “traïció” que “tota l’oposició del govern ha criticat, fins i tot Unidas Podemos s’ha mostrat contrària, ni un sol grup polític es va mostrar a favor. Aquest canvi sobtat i ràpid no el podem entendre”.