ACCeDE i ADISGA
Un moment del casal que van organitzar l'any passat ACCeDE i ADISGA (Foto: cortesia ACCeDE)

L’ONG gavanenca ACCeDE i ADISGA (Associació de Persones amb Discapacitat Intel·lectual de Gavà) organitzen per segona vegada el seu casal d’estiu inclusiu “El + diver’s”. Aquest any es farà entre el 27 de juny i el 22 de juny, de nou serà a l’Institut El Calamot, i les edats a que va orientat és entre 4 i 14 anys, tot i que pels usuaris d’Adisga es permet l’assistència fins els 17 anys.

Xavier Esteban, president d’ACCeDE, ha valorat molt positivament aquest casal que ja es va fer l’any passat amb força èxit: “És el segon any que ho fem, és una iniciativa que va sorgir del Pla Local d’Inclusió, i estem molt satisfets de la feina que es va poder fer l’any passat perquè, en ser un casal 100% inclusiu, és capaç d’integrar a qualsevol infant tingui la diversitat que tingui, fins i tot els casos més extrems que necessiten una ràtio d’1:1 i que, per tant, necessiten un monitor exclusivament per ells”.

Per Esteban, el casal posa de manifest “la sinèrgia de sumar per un costat des de l’Ajuntament, amb la seva voluntat d’impulsar programes i iniciatives inclusives d’aquest tipus, i per altra banda la suma dels esforços de dues entitats com ADISGA, que és un referent a la ciutat en clau d’oci per aquesta tipologia d’usuaris, i ACCeDE, que som una ONG des de la que volem recolzar aquest tipus d’iniciatives amb els nostres monitors, la nostra experiència, i la nostra capacitat econòmica”.

De fet, el president de l’ONG gavanenca no dubta en assegurar que, “tot i que ACCeDE va ser qui va posar la primera pedra d’aquest casal, ara mateix seria impossible d’entendre sense ADISGA. Nosaltres gestionem la part general i ells aporten als especialistes que atenen als nois amb diversitat intel·lectual. Podrien haver encarregat això a una empresa externa que donés aquest tipus de servei, però estem molt contents d’haver-ho fet amb ADISGA, el casal el portem al 50% entre les dues entitats, i crec que després de la prova pilot del primer any ara és una col·laboració que ja està consolidada i estem millorant els nostres procediments per tal que això tiri endavant i sigui més efectiu i operatiu”.

En aquesta sinèrgia de col·laboracions també entra l’Institut El Calamot, “que també vol sumar-se amb el seu espai i posant a la nostra disposició les seves disposicions, tenint molt en compte que el centre depèn de la Generalitat i que, per tant, hem signat l’acord de col·laboració amb el Departament d’Ensenyament que ens ha permès portar a terme aquest tipus de casal dins de les seves instal·lacions”.

Aquesta sinèrgia amb El Calamot surt, en realitat, d’una necessitat d’espai: “Hi ha tants casals esportius i de lleure a la ciutat que les instal·lacions municipals estan completament saturades, és gairebé impossible que sorgeixi una iniciativa nova i que trobi un forat perquè totes les entitats esportives, culturals, etc., tenen el seu casal. Aquesta tipologia de casal, tot i que hi ha una gran demanda, no trobava un espai adient per desenvolupar-lo. Per això ens vam posar en contacte amb l’Institut El Calamot, a on vam trobar molta sintonia perquè és un centre que ja treballa aquesta inclusió i que té una mirada molt social i cooperativa amb la ciutat”.

El casal és, a més, “una iniciativa molt pionera i un referent a tota la zona Delta del Baix Llobregat, de les experiències que coneixem al nostre entorn, amb la capacitat d’arribar a qualsevol tipus de discapacitat funcional, nosaltres no hem trobat més i, per tant, aquest seria l’únic que hi ha a la zona”.