ACCeDE viatja a Polònia per ajudar els refugiats
ACCeDE viatja a Polònia per ajudar els refugiats

ACCeDE, amb seu social a Gavà, va signar el 29 de març amb dues empreses poloneses, acords de col·laboració per crear dos punts d’atenció humanitària, per ajudar als milers de refugiats ucraïnesos que fugen de l’horror de la guerra.

Des de l’esclat de la guerra ACCeDE es va posar a treballar “per tal de trobar la millor manera d’ajudar davant la crisi humanitària que s’ha derivat”. En aquest sentit, seguint les recomanacions d’EAPAN, la Xarxa Europea Contra la Pobresa i altres estaments internacionals, va considerar que “el més adient era aprofitar la seva experiència en cooperació internacional per ajudar a pal·liar els efectes devastadors i ajudar a les víctimes de la guerra”. 

Així, l’ONG ha posat a l’abast de les institucions poloneses, la seva experiència amb l’objectiu donar-los suport, creant estructures organitzades amb presència sobre el terreny, centralitzant i coordinant “la forta voluntat d’ajuda i solidaritat de la ciutadania a Varsòvia” que s’ha bolcat de forma exemplar a collir i ajudar com a voluntaris i voluntàries als milers de refugiats que ja i són a la ciutat i, d’altra banda canalitzar recursos econòmics i materials provinents de Catalunya, perquè tingui una incidència directa i de primera mà en l’ajuda als refugiats.

Espais d’aixopluc

Els acords signats amb l’hostal Villa Lulu i amb l’establiment Freeshop Latawiec de Varsòvia han permès la seva transformació en un alberg i una botiga de distribució de productes de primera necessitat per a persones de nacionalitat ucraïnesa, tant per aquells que es troben acollits a cases particulars, a la ciutat, com pels que estan de pas, buscant refugi cap al sud d’Europa.

Els refugiats que s’apropen poden pernoctar durant 2 o 3 nits, dutxar-se, rebre cures d’atenció sanitària bàsica i adquirir gratuïtament al Freeshop roba i altres productes de primera necessitat que s’ofereixen. Així mateix, en tots dos punts d’atenció, es serveixen esmorzars i dinars, cafè i té, a més de suport psicològic i altres serveis com assessorament jurídic, intèrpret i reagrupació familiar.

El Freeshop de roba

Als dos punts d’atenció treballant més de vint voluntaris i voluntàries de nacionalitat polonesa coordinats per a la Magda Machaj, responsable d’ ACCeDE, també polonesa i que viu i treballa a Catalunya des de fa 14 anys. Machaj, ha estat durant una setmana a Varsòvia per posar en marxa tot l’operatiu. Segons Machaj: “Ha sigut un esforç titànic per la gran necessitat que hi ha d’ajuda a la ciutat, ara mateix les administracions i grans ONG’s es troben desbordades i són els veïns i veïnes que, de forma altruista i sense cap ajuda, els que estan donant atenció, als milers de refugiats, oferint les seves cases, negocis, etc”.

En els primers tres dies d’obertura d’alberg i del free shop, s’han atès a més de 200 refugiats, principalment dones i nens i nenes petits, que han estat usuaris de diferents serveis als dos punts d’atenció.

Segons el president d’ACCeDE, Xavier Esteban “hem fet un primer pas que semblava impossible, i ho hem fet en un temps rècord, ja estem operatius i ajudant de forma directa als milers de refugiats que estan a Varsòvia. Ara toca el més difícil, sensibilitzar i mobilitzar recursos econòmics i materials des de Catalunya perquè aquests serveis siguin de qualitat i treballin de forma ininterrompuda. Des de aquí vull fer una crida a tots i a totes per que sumin, tota ajuda per petita que sigui és benvinguda”.´

Les persones que vulguin col·laborar poden fer la seva aportació econòmica al compte d’ ACCeDE ja sigui mitjançant transferència a: ES98 0081 1637 2100 0118 2026 o Bizum Donació ONG’S: 05132