aeroport
Badia, en un moment de la xerrada d'ahir a la tarda a Espai Línia

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, va assegurar ahir, en relació a l’ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, que tot el que té a veure amb aquesta ampliació l’han de determinar els experts: “Hi ha estudis fets per enginyers aeronàutics, pilots, o controladors aeris, que estableixen quina ha de ser la llargària que et permet que s’enlairin els avions de dos passadissos fent el gir que nosaltres demanem per no passar per sobre dels municipis, i quan veus aquests informes t’adones que sí, que es pot fer. I en el moment que aquest informe diu que sí, que es pot fer, llavors la discussió sobre el soroll d’aquest aeroport s’ha acabat”.

En qualsevol cas, Badia va recordar que “parlem de l’ampliació d’un aeroport al 2023, però al mateix temps que transcorre el termini de temps per executar aquesta ampliació també la tecnologia aeronàutica va avançant. Qüestions com el soroll, la capacitat d’enlairar-se a menys velocitat, el combustible, o la capacitat de fer girs sense problemes, poden canviar mentre que es fa la nova pista. El que està clar és que la pista a qualsevol preu doncs no, però si es pot aconseguir aquesta pista i al mateix temps garantir la preservació de la natura i la pau acústica, llavors és cert que Barcelona es mereix tenir un aeroport de primer nivell”.

Badia va fer aquestes afirmacions ahir a la tarda en el marc del cicle de trobades amb alcaldes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que organitza el mitjà de comunicació Espai Línia sota el títol “La ciutat metropolitana: Progrés i futur”. L’objectiu d’aquest cicle de conferències és conversar amb els batlles sobre els principals reptes que afronten les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona.

També s’hi va referir l’alcaldessa als transports públics de la nostra ciutat, més en concret a la connectivitat dels sis polígons industrials de Gavà: “No estan ben connectats amb transport públic, és una carència històrica dels polígons en general a la qual hem de posar remei, i en aquest sentit hem planificat recentment, junt amb l’associació d’empresaris dels polígons industrials de la ciutat, les millores que s’han d’aconseguir per tal que els nostres siguin uns polígons que facilitin els accessos a les persones”.

Des d’una òptica més general, l’alcaldessa també va destacar que “no li pots demanar a la ciutadania que tingui un comportament cívic i sostenible quan no tens un transport públic de qualitat, i per tant no li pots demanar a la gent que deixi el cotxe per fer certs trajectes dins de la comarca que en transport públic suposarien una hora i mitja però en cotxe privat serien 20 minuts. Això és demanar molta consciència”.

Badia va lamentar, en aquest sentit, que Gavà “no té línia directa amb punts del Baix Llobregat com la part alta, per exemple. Tampoc tenim TramBaix, i per anar de Gavà Mar a l’aeroport s’ha d’utilitzar taxi sí o sí”. I respecte al llargament anunciat projecte del Metro del Delta, va ser molt clara: “Fem malament si diem que és una cosa imminent, s’ha de ser molt responsable quan es diuen les coses, i la responsabilitat passa per saber quins són els temps, i els temps són que ara s’està fent el projecte i, quan s’acabi, s’haurà de mirar la inversió, la realització i l’execució. I l’execució d’un projecte d’aquestes característiques serà molt més llarga que la de la línia L9”.

En aquesta xerrada, la batllessa també es va referir al conflicte que fa més d’un any es viu amb el servei d’autobusos prestat per l’empresa Avanza: “Necessitem que hi hagi una solució el més aviat possible perquè tots els ciutadans patim aquesta situació. Jo entenc perfectament les reivindicacions dels treballadors, però és cert que, quan una conflicte arriba a aquest punt de serial, l’empatia que desperten els treballadors des dels usuaris es va reduint i finalment es cansen i només volen que el problema s’acabi”.

El Parc Agrari del Baix Llobregat i el conflicte amb les ZEPA també fer acte de presència en aquesta xerrada. Badia no dubta que aquesta ampliació de les ZEPA “és un mal plantejament en el moment en el que es limita quin tipus de producció agrícola es pot fer escudant-se en una ampliació i no en una preservació de les ZEPA existents”. L’alcaldessa recorda que Europa “no demana que s’ampliïn les ZEPA, demana que es preservin i protegeixin les ZEPA que hi ha ara, i no és això el que s’està fent”.

Entre altres temes, Badia també va tenir temps de parlar d’habitatge, i va assegurar que les promocions d’habitatge protegit a Can Ribes i la futura de l’espai Roca “no és suficient per retenir a la gent i evitar que marxi de Gavà. Hem de tenir un parc d’habitatge assequible i l’hem de fer de manera progressiva, sostenible, i tenint en compte l’entorn de la nostra ciutat. Tenim un problema d’accés a l’habitatge, no només a Gavà sinó a tots els municipis del nostre entorn, i si deixem que els joves visquin amb els pares fins a molt tard o que hagin de compartir pis, compte perquè estem generant una qualitat de vida que no és la que s’ha d’oferir a la nostra ciutadania”.