Gavà ha estat el lloc escollit per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per presentar la temporada de platja als seus municipis. L'”Estiu Metropolità 2023″ presenta enguany novetats significatives, que han estat explicades per l’alcaldessa de Gavà en funcions, Gemma Badia, el gerent de l’AMB, Ramon Torra, i el cap del servei de platges, Daniel Palacios. L’inici de la temporada alta de bany coincideix amb un augment d’extensió de les dunes metropolitanes, que a Gavà s’incrementa un 15% (equivalent a 9.176 m²). Gemma Badia s’ha referit precisament a aquest escut protector contra els temporals i reservori de sorra, destacant que “la nostra platja és de molta qualitat i, a més té un valor molt notable i diferenciador que són les dunes”. Ha afegit que ara s’estan fent aportacions de 20.000 m³ de sorra, però que “aquestes mesures no són estructurals, es demanen anualment per la regressió que hi ha. Sí que és cert que s’estan fent estudis que aportaran propostes per establir accions que siguin més duradores”. L’alcaldessa en funcions ha conclòs que “des de Gavà ens ha preocupat el tema de la sostenibilitat, el de la mobilitat, el del manteniment de les platges i poder tenir les quatre banderes de qualitat una altra vegada”.
Una altra novetat destacada d’aquesta temporada és la col·locació de pèrgoles d’ajut al bany, que permetran als usuaris i usuàries amb discapacitat disposar d’una zona d’ombra i terreny pla, sense inclinacions. La inversió en aquestes instal·lacions ha estat de 315.000 euros.
Les platges metropolitanes, espais adaptats a la sequera
Les mesures contra la sequera han estat també protagonistes d’aquesta presentació. La previsió d’un estiu més càlid de l’habitual ve acompanyada d’una conjuntura de sequera extrema, així que s’han activat un seguit de mesures per reduir el consum d’aigua:
- Dutxes i rentapeus en desús.
- Neteja manual de mobiliari i instal·lacions.
- Renovació de claus de pas intern de totes les dutxes i rentapeus per limitar al màxim possibles pèrdues.
- Control exhaustiu dels comptadors.
- Reducció del temps de resposta en cas de detectar fuites.
L’estalvi d’aigua aproximat amb les dutxes tancades és de 20.000 m³ mensuals, de manera que, entre juny i setembre, se n’estalviaran 80.000 m³. Segons Ramon Torra, “la defensa de les platges és un tema clau a l’àrea metropolitana, i per això hem de tenir les dutxes tancades perquè hem d’estalviar el màxim d’aigua. També pels efectes del canvi climàtic i l’increment de temperatures, les platges les posem en valor, per un costat, els espais d’ombra i també l’extensió de l’ús de la platja a la nit, com un espai per anar a refrescar-se. Per això també canviem els horaris de neteja de la platja”.
L’AMB continuarà fonamentant la participació de la ciutadania en la gestió de les platges, i ha elaborat un estudi per conèixer més a fons la biodiversitat associada al litoral metropolità, amb l’objectiu de millorar la gestió de l’hàbitat de les espècies presents. Gavà, a més, és una de les tres poblacions del litoral metropolità que té una platja per a gossos, juntament amb la de Llevant de Barcelona i la de l’Estació de Badalona. La platja per a gossos es posarà en funcionament el 3 de juny.