Dins dels actes del programa del 25N L’activista Amelia Tiganus va estar divendres a la tarda a la biblioteca Josep Soler Vidal on va presentar el seu llibre “La revuelta de las putas” on relata la seva experiència com a supervivent de tràfic amb finalitat d’explotació sexual.
Amelia Tiganus és una supervivent del tràfic de dones i, actualment, treballa l’activisme feminista de denúncia, conscienciació i eradicació de la violència masclista des de la seva faceta com a escriptora i com a conferenciant. Va ser traslladada a Espanya quan va ser venuda a un proxeneta als 17 anys i després de cinc anys de ser explotada sexualment, va aconseguir sortir del sistema prostitucional.
Segons Tiganus “no podem perdre de vista que hi ha un lobby de la indústria de l’explotació sexual i que el problema és que aquest lobby proxeneta juga les seves cartes tan bé i delega aquesta imatge pública en suposades associacions de dones que estan en prostitució i que lluiten pels seus drets laborals perquè tot sembli un problema de dones, que nosaltres hem de discutir i barallar-nos mentre ells prenen decisions polítiques. I sobretot ens fan creure que allò que es decideixi sobre la prostitució no ens afectarà a totes les dones”.
Per a Tiganus “es tracta d’un problema complex que caldria afrontar despenalitzant les dones en prostitució, perquè hi ha molts països, i també a Espanya, on es penalitza amb base en una llei ciutadana de mantenir l’ordre. Però també exigim mesures integrals com una ajuda econòmica bàsica, accés a un habitatge digne, teràpia, formació i assessorament jurídic. A més, que es persegueixi a totes les formes de proxenetisme, així com que es desincentivi la demanda a través de les multes als puters i a través de l’educació sexual afectiva en igualtat des d’edats molt primerenques, de formació a cossos i forces de seguretat de l’Estat i als mitjans de comunicació”.
L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, ha destacat “el gran valor de la xerrada i del seu testimoni, el d’una de les poques persones que ha pogut sortir d’aquesta situació tan dura i difícil, on cal molt suport, però que ara ha pogut incorporar-se a la vida normal i lluitar contra l’explotació sexual com a activista”