AnEmm
Andrea i Emma, en un moment de la jornada d'activitats que van organitzar dissabte passat (Imatge: cortesia Andrea García)

Andrea García i Emma Oñorbe són dues joves gavanenques de 17 anys amb una idea molt clara: unir l’art i la inclusió de persones amb diversitat funcional. Per aquest motiu han creat el projecte AnEmm, nom que surt de l’inici dels seus dos noms, i que pretén canalitzar aquestes dues vessants.

El projecte es divideix, doncs, en dues parts. Tal com ens explica l’Andrea, “d’una banda, està “AnEmm amb l’art pel món” on el que fem és portar l’art a llocs on no pot arribar, per exemple hospital o residències on la gent que s’hi està no pot sortir a veure art perquè estan ingressats. Així que el que fem és contactar amb diversos talents que volen col·laborar i els portem a aquests indrets per oferir art allà”.

L’altra vessant del projecte “s’anomena “AnEmm donant visibilitat a la diversitat funcional”, on el que fem és donar xerrades a centres escolars sobre la discapacitat, i en aquestes xerrades participen fins i tot persones amb discapacitats. Ho hem fet sobretot a l’ESO, amb adolescents, i el nostre objectiu bàsicament és que els joves puguin empatitzar amb aquestes persones”. Fins ara han donat xerrades en tres centres: el de l’Emma, que és el Lycée International Bon Soleil, el de l’Andrea, que és l’IES Calamot, i a l’Acadèmia Núria.

Dissabte passat a la platja de Gavà van posar en pràctica la seva filosofia amb un dia d’activitats orientades a tots els públics: al matí van organitzar una gimcana on totes les proves estaven relacionades amb l’art i amb la discapacitat, i a la tarda un festival d’actuacions on van comptar amb la col·laboració de diverses entitats tant de Gavà com d’altres indrets, entitats entre les quals hi havia per exemple la Casa de Andalucía de Gavà, Tots Som Santboians, o Asdivi de Viladecans.

L’objectiu d’aquesta festa, per cert, era celebrar el primer any de vida del projecte AnEmm. I a més, en el marc de totes aquestes activitats, l’Andrea i l’Emma van aconseguir recaptar fons per ajudar a la Marta Ribera, única afectada a Catalunya d’una malaltia minoritària anomenada FoxG1: “Vam recaptar pocs diners, només uns 90 euros, però qualsevol ajuda és benvinguda en aquests casos”.

AnEmm
Un moment del festival d’actuacions que van organitzar a la tarda (Imatge: cortesia Andrea García)

Andrea destaca que la principal dificultat amb la qual s’han torbat en aquest any que porten amb el projecte ha estat l’edat: “Vam haver de repensar el projecte perquè el que nosaltres volíem era anar a Sant Joan de Déu com entitat, però no podíem muntar una entitat com a tal perquè no teníem 18 anys, així que vam canviar d’objectiu per poder anar a altres llocs on potser sí que ens deixaven ajudar. L’edat ha estat una limitació constant durant aquest primer any del projecte”.

Ara toca descansar a l’estiu i “el proper setembre tornarem de nou a la càrrega en la mateixa línia perquè tot ens ha funcionat fins ara. Per exemple, hem anat diverses vegades a les mateixes residències, els agradava el que fèiem i ens tornaven a cridar”.

A més, tant l’Andrea com l’Emma compleixen 18 anys a finals d’aquest 2023, i això segur que els facilitarà molt la tasca. I estan també els estudis, que per descomptat tenen a veure amb tot aquest projecte social que estan portant a terme: l’Andrea estudiarà un cicle superior d’Educació Infantil a l’Acadèmia Núria, mentre que l’Emma farà Treball Social.

Molta sort a les dues!!