Sant Miquel
Un moment de l'Aplec de Sant Miquel de l'any passat (Foto: cortesia Brugués Comas)

El tradicional Aplec de Sant Miquel es celebrarà el proper diumenge, 26 de setembre. Tot i que els principals organitzadors de l’esdeveniment, com és habituals, són els membres de la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), també cada any compten amb la col·laboració de diverses entitats que també organitzen tot plegat. Enguany aquestes entitats són l’Associació d’Amics del Museu de Gavà, el Grup Ecologista Quercus, el Centre d’Estudis de Gavà, i l’Agrupament Roc del Migdia.

La jornada començarà ben aviat, a les 8 del matí, amb la pujada a peu i en bicicleta amb inscripció i sortida a la plaça del monument al general Josep Moragues. Una vegada al castell hi haurà la tradicional repicada de la campana Miquela i la missa, ja a les 10:00 hores. El matí s’omplirà de diverses activitats per als assistents i orientades a totes les edats, des de contes per als més petits fins a jocs medievals o un recorregut pels racons més rellevants del castell. Els actes clouran a les 12:30 hores amb un taller de Bastons i ballada a càrrec dels Bastoners de Gavà i de la colla de grallers Els Ginjolers.

Segons Josep Maria Comas, membre de la UME i organitzador de l’Aplec, “hem preparat un Aplec gairebé normalitzat d’acord amb les restriccions vigents avui. Sí que és cert que encara tenim alguna restricció, especialment pel que fa als jocs de colles ja que no podem fer equips, i a més s’haurà d’anar seguint l’evolució de la pandèmia, però tot apunta que la situació està millorant i esperem que l’edició del 2020 sigui d’una normalitat absoluta”.

Tot i que el programa és gairebé el d’anys pre-pandèmia, sí que hi ha alguna activitat que es feia de manera tradicional i que enguany no es podrà fer a causa de les restriccions que encara queden, com ara la xocolatada o el vermut final. No hi haurà, com sí que va passar l’any passat, ni límit d’aforament ni presa de temperatura ni control d’accés. Va ser un any complicat, tal i com ens confessa Comas: “Sobre la taula teníem el debat de si fer l’Aplec o no fer-lo, perquè les restriccions van arribar a ser tan estrictes que vam pensar que potser el millor seria no fer-lo. Enguany hem adaptat una mica les activitats perquè pensem que hem de recuperar poc a poc la normalitat i que no podem perdre les tradicions culturals de Gavà”.

L’esforç dels organitzadors és encomiable tenint en compte que “la tradició va començar en el segle passat, va estar un anys en la postguerra que es va deixar de fes, i després es va recuperar l’any 1963 i d’ençà aleshores no s’ha deixat de fer cap any fes el temps que fes, d’una manera o altra sempre l’hem tirat endavant”.

L’assistència a l’Aplec és una incògnita donada la situació actual, però Comas ens explica algunes dades interessants al respecte: “Abans de la pandèmia solíem moure entre 600 i 700 persones, jo suposo que no farem aquestes xifres però tanmateix espero que aquest any puguem millorar la xifra de l’any passat, que es va quedar en 200 participants. En qualsevol cas, l’assistència no ens preocupa gaire, el que volem és que al menys una vegada a l’any la gent de Gavà pugui pujar al castell”.