Aplec de Sant Miquel
Ermita de Sant Miquel, centre de l'Aplec, el passat divendres al matí

La pandèmia del coronavirus, que afecta en tots els àmbits, és encara més visible en tots aquells actes que, en la normalitat prèvia, aplegaven moltes persones juntes en el mateix lloc. A Gavà, un d’aquests actes tradicionals és l’Aplec de Sant Miquel, que cada any es celebra per aquests dates i que implica una important concentració de gent al voltant de l’ermita de Sant Miquel, en el recinte del Castell d’Eramprunyà.

L’Aplec està documentat des del segle XVI, i després de desaparèixer l’any 1920 va ser recuperat el 1961 per la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME). Josep Maria Comas, membre de la UME, que és una de les entitats que organitza l’Aplec en l’actualitat, ens ha explicat que s’ha decidit mantenir l’Aplec pel proper diumenge, 27 de setembre, perquè “és una tradició que es fa des de fa molts anys i vam pensar que valia la pena fer un esforç, canviar tot el format, i incloure totes les variacions necessàries, abans que suspendre l’Aplec”.

Les entitats organitzadores van valorar que “posant en pràctica una sèrie de limitacions i mesures, que són les recomanades per les autoritats, es podia tirar endavant l’Aplec. L’opció era clara: o ho fèiem d’aquesta forma, o no podíem fer l’Aplec que estem acostumats a viure cada any i que tots coneixem, així que vam optar per conservar l’acte encara que sigui en una versió totalment diferent i atípica però d’acord a les circumstàncies que ens està tocant viure”.

La primera mesura que s’ha adoptat es suspendre la pujada conjunta fins el castell d’Eramprunyà ja que “necessitem una inscripció prèvia i limitar els grups a les 10 persones que ens marca la normativa”. De fet, Comas vol posar èmfasi precisament en el fet de que “es necessita aquesta inscripció prèvia per accedir al recinte del castell ja que tenim limitada l’assistència, malauradament no podrà entrar ningú que no s’hagi inscrit abans. Tot el recinte del castell estarà tancat i hi haurà un control a l’única porta d’entrada que hi haurà, i on es prendrà la temperatura a tothom i es donarà gel hidroalcohòlic”.

Com que hi ha aquesta limitació en l’aforament, els organitzadors han establert tres torns per accedir al recinte i la gent que s’apunti haurà d’escollir-ne un d’ells. Els torns es distribuiran en tres franges horàries diferents “per poder repartir al llarg del matí a tothom que vulgui pujar i no coincidir tots en el mateix moment”.

Una altra mesura que s’ha hagut d’implementar és la de reduir activitats i, amb elles, la presència de diverses entitats. Comas destaca que “la majoria d’activitats no es poden fer i hem hagut de modificar absolutament tot el format i mantenir només aquelles activitats on es poden mantenir els distàncies de seguretat i on no hi hagi massa contacte entre els assistents”.

Es manté la visita guiada però “no és la mateixa de cada any ja que hi ha hagut darrerament diverses troballes producte dels treballs de recerca que s’estan duent a terme, així que focalitzarem la visita en aquestes troballes”.

Els organitzadors han calculat que les diferents activitats tindran una durada d’uns 90 minuts, i quan acabin les persones de cada torn hauran de sortir per deixar pas als assistents del següent torn. Per inscriure’s, cal enviar un correu electrònic a aplec.ume@gmail.com, o bé trucar al telèfon 93 662 01 24. A banda de l’UME, també organitzen l’Aplec l’Associació d’Amics del Museu de Gavà, el Grup Ecologista Quercus, el Centre d’Estudis de Gavà, i l’Agrupament Escolta i Guia Roc del Migdia.

Aplec de Sant Miquel