Aprovat el projecte de clausura del dipòsit del Garraf

El Consell Metropolità de l’AMB ha aprovat definitivament el projecte de clausura de l’antic dipòsit controlat del Vall d’en Joan, més conegut com l’abocador del Garraf, que va estar rebent els residus de bona part de l’àrea metropolitana durant gairebé 30 anys, fins al 2006.

La part del projecte aprovada serveix per encarar la recta final de la clausura. Es tracta de la impermeabilització de les més de 40 hectàrees de la part superior de l’abocador, que correspon al terme municipal de Begues, per a consolidar el terreny i crear les condicions òptimes per a la recuperació de la fauna.

De la mateixa manera que amb les parts que ja han estat clausurades amb èxit, en el sòl s’instal·laran capes de materials que evitaran que l’aigua de pluja s’infiltri, entre en contacte amb els residus i generi lixiviats.

També es construirà en aquesta última àrea un nou i més eficient sistema de captació de biogàs, que es recull a través d’una xarxa de canonades i fins a una central de cogeneració, situada en el mateix entorn del dipòsit controlat. Allí, el biogàs es valora per a obtenir energia elèctrica, en un exemple d’economia circular. Des de l’AMB asseguren que “l’energia obtinguda amb aquest procés equival a la necessària per a proveir fins a 10.000 habitants de l’àrea metropolitana”.

Amb l’aprovació del projecte, l’organisme també inicia el procés de licitació de les obres, i situa la data de previsió de finalització de les mateixes en la segona meitat de l’any que ve.