Arquitectes de Catalunya visiten la Unió de Cooperadors
Una delegació d’arquitectes de Catalunya visita la nova Unió de Cooperadors

Una delegació d’arquitectes de Catalunya ha vingut aquest matí a Gavà per visitar la reforma de l’edifici de la Unió de Cooperadors de la Rambla, una obra que ha permès recuperar un immoble històric que data dels anys 30 i que, durant tot aquest temps, ha passat per diferents usos, els darrers dels quals van ser el de comissaria de la Policia Local i de l’emissora de ràdio municipal. L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha participat d’aquesta trobada i s’ha mostrat “gratament sorpresa de la feina feta, perquè l’obra, no només te un interès social pel que hi volem fer aquí, recuperant l’essència del seu ús reinterpretant el cooperativisme al segle XXI, sinó pel fet que rehabilitem, de manera exquisida, una joia de l’arquitectura recuperant la fisonomia original del disseny de Sert i Torres Clavé exquisida”.

Per a Sandra Bestraten, presidenta de la demarcació de BCN del COAC, “és un orgull que Gavà hagi posat en valor una peça tan important del moviment modern. Es tracta d’un treball arquitectònic impressionant, que ha permès recuperar la seva lluminositat i espaiositat del que, en el seu dia va ser un disseny trencador. Estic segura que molta gent que no coneixia aquest immoble ara el descobrirà i des del Col·legi d’Arquitectes en farem difusió perquè estic convençuda que esdevindrà un veritable referent nacional”.

Entre els assistents convidats també ha vingut Llúcia Tolosa, nora de Torres Clavé, qui precisava que “tenia molta curiositat per veure aquest edifici del que havia vist fotos al despatx del meu marit i perquè crec que si ell fos viu segurament li hauria agradat venir”. Per a Tolosa també resulta gratificant saber que “l’edifici es podrà reutilitzar deixant de banda el passat una mica negre que el va acompanyar”.

Val a dir, que d’aquí a pocs dies, i coincidint amb la Festa Major de Sant Pere, l’Ajuntament celebrarà jornada de portes obertes per tal que la ciutadania pugui veure com ha quedat l’obra i, la vegada, conegui també la seva història, perquè segons Raquel Sánchez, “la nostra voluntat no és només fer una recuperació arquitectònica, sinó també de la memòria històrica”