Pressupost municipal per al 2020 a debat
Audiència Pública de pressupostos

Ahir a la tarda es va celebrar a l’Ajuntament l’Audiència Pública sobre el pressupost municipal. La Sala de plens va acollir la sessió on el govern municipal va explicar els objectius i la gestió de les partides pressupostàries i els grups municipals el seu posicionament.

El pressupost es va aprovar inicialment amb el vots favorables del PSC, les abstencions del Partit Popular i Junts per Gavà i els vots en contra d’ERC, Ciutadans i Podemos.

El tinent d’alcalde i portaveu del govern municipal, Jordi Tort, va defensar els pressupostos que “són una eina fonamental per a la nova transformació de Gavà i aposten per l’economia circular, una economia que diu que la natura tot ho reaprofita i que ja és l’eix de moltes de les nostres polítiques i ara ampliarem a sectors com la Fira, el Gastrogavà i el comerç entre d’altres àmbits d’actuació”. Tort va parlar del projecte Gavius “que lidera l’Ajuntament de Gavà amb la participació d’altres associats com l’Ajuntament de Mataró i l’UPC i que ens permetrà disposar d’un assistent virtual que, a través d’un reconeixement biomètric, agilitzi les gestions de la ciutadania amb l’Ajuntament”.

El portaveu del govern municipal va destacar també que en aquest primer any de mandat “estem posant les bases per una nova transformació. El projecte dels Joncs atraurà noves empreses i el desenvolupament del Pla de Ponent, aprovat des del 2006, posarà al mercat habitatge protegit, un 40% de les noves construccions, i un tercer Centre d’Assistència Primària”.

Albert Massana, portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, va argumentar el vot en contra del seu grup en el Ple municipal assegurant que “per a ERC sempre és una prioritat millorar la justícia i el progrés social. En aquest sentit, vam presentar quatre esmenes que no van ser acceptades com:  la millora del camí de ca n’Espinós, un camí veïnal i competència municipal o la dotació de 500.000 euros per a la creació d’un parc d’habitatge municipal, però el govern municipal no ha volgut crear un veritable parc d’habitatge públic”. Massana va aprofitar per reivindicar “la necessitat d’augmentar la participació real de les entitats en la gestió, la promoció de la cultura i l’educació, la defensa del medi ambient: creiem que és molt important la gestió compartida en aquest àmbit. I posem en valor tenir una empresa com Presec i la seva tasca en oposició a GTI amb una estructura deficitària. Nosaltres defensem un model molt allunyat del model del totxo”.

El regidor del grup municipal de Ciutadans, Francisco Gavilán, va explicar l’abstenció del seu grup assenyalant que “el pressupost proposa un augment d’impostos i la creació de nous com el assabentat d’obres de 75 euros per comunicar a l’Ajuntament una obra quan fins ara no es pagava res. També pugen en un 5% els impostos de l’AMB de la qual l’alcaldessa n’és membre nata”. Gavilán va afegir que “d’acord amb els informes preceptius dels funcionaris aquest pressupost no és realista respecte als ingressos, és dubtosa la recaptació de l’IBI prevista i també les recaptacions de les concessions actualment pendents com la benzinera del Barnasud, la bolera i el bar del Calamot”.

El portaveu del grup municipal de Podemos, Miguel Herrera, va argumentar el vot en contra de la seva formació “ vam votar contra la pujada d’impostos i vam proposar baixar-los, nosaltres disposem d’un pla econòmic que permet reduir el pressupost en un milió d’euros. Evidentment, si no estem a favor de la forma en què augmenten els ingressos tampoc ho estem de la manera de gastar els diners públics. Nosaltres vam proposar baixar els impostos i reduir despeses. Un veritable partit d’esquerres gastaria cada euro públic amb la màxima responsabilitat”. Herrera va afegir que van votar en contra “perquè l’any passat vam pactar l’adequació de la llar d’infants municipal i encara no s’ha començat, el govern municipal contracta a dit, destrueix el medi ambient, puja els impostos i no reflecteix aquesta pujada en la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Gavà”.

El portaveu municipal de Junts per Gavà, Isidre Casas, va explicar en el seu torn de paraula l’abstenció del seu grup “ amb l’esperit constructiu, que vam manifestar el dia de la presa de possessió a l’inici del mandat, vam presentar unes propostes que incideixen directament en la vida dels gavanencs i gavanenques, propostes que van en la línia de millorar temes com la neteja, la seguretat, la lluita contra l’incivisme i una proposta cultural inèdita”.

Casas va repassar les esmenes acceptades al pressupost presentades per Junts per Gavà i va destacar “ la il·luminació amb leds dels principals passos de vianants, l’adequació dels semàfors per adaptar-los a les persones invidents, la implementació d’una app que millori la gestió dels residus voluminosos i l’incivisme i la programació dins dels actes culturals d’una activitat de promoció de la música des de la vessant de l’aprenentatge i el coneixement”.