avet i ponsètia
Avet i ponsètia, plantes típiques de Nadal

Arriba el Nadal i també el moment de pensar en adquirir plantes o arbres típics per tal que la celebració sigui més entranyable. Els més populars, i els que tenen més sortida, són des de fa molts anys dues: avet i ponsètia.

Joan Bordas, mestre jardiner gavanenc, recomana pensar bé abans de comprar per poder gestionar posteriorment la vida d’aquestes plantes. En el cas dels avets, hi ha moltes classes i llocs de procedència, fins a 12 varietats, però generalment aquí tenim dues opcions: comprar-ne “un de país nòrdic i fred, o altre de països mediterranis”. Aquí a prop se’n cultiven les dues classes, els primers “a llocs frescs i freds del Montseny, principalment”, i els segons “en zones del Baix Llobregat com Gavà”.

Els avets òbviament poden patir molt a casa si encenem la calefacció, que és una cosa que naturalment fem sovint al Nadal. Bordas recomana “regar molt els avets per tal que no pateixin molt”, però el més important en realitat és decidir abans de comprar si després del Nadal el volem conservar o no. Si el volem conservar, “quan l’anem a comprar hem de demanar un avet viu que estigui preparat per viure, hem de dir que el volem plantar i, quan passi el Nadal, hem de treure’l de l’interior de casa el més aviat possible, posar-lo en una terrassa o jardí, i regar-lo sovint, així ens aguantarà tot l’any”.

Si no es pot o no es vol mantenir durant tot l’any l’avet, “que és la majoria dels casos”, és “portar-lo passat Nadal a un lloc on el reciclin on el trituren per fer adob, no l’hem de llençar mai i a la majoria de pobles hi ha serveis que els recullen passat festes i els porten a una compostadora perquè l’adob que en surt és fantàstic per la jardineria i l’agricultura”.

avet i ponsètia
Bordas amb, per aquest ordre, un cedre, un avet de clima fred i un altre de clima mediterrani

L’altre planta típica de les festes nadalenques són les ponsèties. Bordas elogia molt aquesta planta que “és la planta més representativa del Nadal a tot el món, és un èxit mundial ja que a tot el planeta la ponsètia és la planta que ens rep al Nadal i que tothom que pot té una a casa, es fantàstica aquesta explosió de color que té”.

La ponsètia és originària de Mèxic, país on “és una planta normal, és autòctona d’allà tot i que allà té una flor més petita, no és tan exuberant, el que passa és que s’ha millorat genèticament i ha esdevingut un èxit mundial pel seu color i potència”. Per cuidar-la, per cert, Bordas recomana “regar-la ni massa ni massa poc, tot i que moltes moren més per excés d’aigua”.

Per cert, Joan Bordas vol recordar a tothom que la ponsètia, tot i que és una planta que “desgraciadament se sol llençar després de Nadal”, en realitat “si tenim cura la podem aprofitar pel jardí passades les festes”. Segons el mestre jardiner, “la majoria de la gent es pensa que la ponsètia no es pot aprofitar, però recordo que, en ser originària de Mèxic, viu allà en un clima molt similar al nostre, així que aquí és molt fàcil que sobrevisqui si la cuidem bé, de fet molts clients ja comencen a aprofitar-les al llarg de tot l’any perquè és una excel·lent planta pel nostre clima mediterrani”.

avet i ponsètia
Zona de ponsèties a Jardineria Bordasgavaaldfiaaaagavaalñddaaagavagavaaa

Si es vol sortir d’aquestes opcions típiques tenim, per exemple, el cedre, que és precisament “l’avet del nord d’Àfrica”. Es tracta, doncs, d’arbres que “viuen més bé que els avets en el clima mediterrani, i per tant seria fins i tot en molts casos una compra més recomanable que la de l’avet típic”. També podem optar per plantar una olivera, un altre arbre molt adequat per Nadal i “un dels millors arbres que podem trobar en tot l’arc del Mediterrani”. Pel que respecta a comprar una alternativa a la ponsètia, “ens pot servir qualsevol planta de flor amb colors potents, el que passa és que igualar la exuberància de la ponsètia és molt complicat”.

En qualsevol cas, i s’esculli l’opció que s’esculli, Joan Bordas té molt clar un precepte que va més enllà del Nadal: “cada vegada és més important la natura, ara que hi ha tants problemes amb la contaminació, i si festegem aquestes festes de Nadal tan entranyables posant un arbre a dins de casa és una tradició fantàstica, i així traslladem als nostres fills aquesta necessitat de vegetació que tenim”.