Avui s’ha constituït el consistori amb major presència de dones
El Ple Municipal amb major presència de dones

El govern municipal de Gavà per aquest mandat 2019-2023 té majoria de dones. Dels onze edils del PSC, sis son dones: l’alcaldessa Raquel Sánchez i les regidores Rosa Fernández, Gemma Badia, Esther Zamorano, Mercè Campodarve i al Alba Riba. El grup municipal d’ERC és paritari amb la presència de Marta Jiménez i Montserrat Arnau, al igual que també ho és Podemos, amb la regidora Estela Ortega. La regidora i portaveu del Partit Popular és Mónica Parés, en total deu dones dels vint-i-un càrrecs electes.

Fins arribar a aquesta situació de paritat, els anteriors consistoris han estat formats preferentment per homes.

El mandat de 1979 a 1983 és va constituir amb una única regidora, la socialista Josefa Estupino. Per diverses dimissions es va incorporar Manuela Abreu, del PSC, l’any 1080 i Maria del Carme Simón, d’ERC-FNC, l’any 1981.

Amb les eleccions municipals de l’any 1983, la Corporació Municipal va tenir només una dona regidora, la socialista Encarnación Rodríguez.

L’any 1987 els 21 regidors que van constituir el Ple Municipal eren homes, fins que a causa d’una renúncia l’any 1990, es va incorporar al consistori, Concepción Benjumea del desaparegut CDS.

En la dècada dels 90, la presència de dones en el Ple Municipal no va experimentar cap creixement. El consistori de 1991 incorporava només una dona, la socialista Anna Olmedo. L’any 95 la presència de dones al ple seguia sent socialista amb Anna Olmedo i Anna Becerra. No va ser fins a les municipals de l’any 1999, quan quatre dones van formar part de l’Ajuntament de Gavà, les socialistes: Anna Becerra, Laura Barrufet, Bruguers Jardí i Carmen León.

Canvi de mil·lenni

L’any 2003 s’incorporen al consistori gavanenc sis dones: les socialistes Laura Barrufet, Anna Becerra, Maite Torrents, Bruguers Jardí i Carmen León i la regidora d’EUiA, Emma Blanco.

El mandat següent, 2007-2011, el Ple Municipal va comptar amb set dones: Raquel Sánchez, Anna Becerra, Laura Barrufet, Neus Vendrell i Dori Sanz del PSC; Marta Jiménez Iborra d’Esquerra Republicana de Catalunya i Emma Blanco d’EUiA.

Al 2011 la presència de dones torna a perdre pes i només cinc regidores formen part del Ple: Raquel Sánchez, Apolonia Herrera i Maite Martí del PSC; Emma Blanco d’EUiA i Mónica Parés del PP. És durant aquest mandat que es produeix un fet històric en la democràcia de Gavà i l’any 2014 Raquel Sánchez es converteix en la primera alcaldessa de la ciutat.

L’any 2015 amb un consistori presidit per una dona, la socialista Raquel Sánchez, en les files del PSC han ocupat el seu lloc de regidores_ Rosa Fernández i Gemma Badia. En les files de Ciutadans, Guadalupe del Río posteriorment substituïda per Glòria Lasheras; Marta Jiménez d’ERC, Verònica Borja de GSSP que va dimitir mesos després i Mónica Parés, portaveu del Partit Popular.

Comença a treballar ara el consistori més paritari de la història de la democràcia a la nostra ciutat.