josep soler vidal

La Biblioteca Josep Soler Vidal ha estat seleccionada per formar part del Laboratori per a la Transició Ecològica a les Biblioteques que impulsa la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Aquest nou projecte té per objectiu reflexionar sobre quin ha de ser l’encaix d’aquests equipaments en el context d’emergència climàtica que estem vivint.

El projecte acull una comunitat d’aprenentatge on quinze bibliotecaris exploraran, amb el suport de professionals experts, com fer que les biblioteques siguin més sostenibles en benefici de tothom, tot incorporant bones pràctiques i noves maneres de fer a tots els àmbits de les biblioteques: des de la gestió del fons documental, les activitats o els serveis als usuaris, fins als petits gestos del dia a dia. La directora de la Josep Soler Vidal, Maite Pinteño, afirma que “l’objectiu és posar en comú les idees i fer una sèrie de propostes que puguin aprofitar totes les biblioteques interessades. En un primer moment, això reforça el paper de la biblioteca com un lloc fiable, on es dona informació contrastada i una bibliografia seleccionada que pot resultar interessant, que en aquesta època de fake news és realment important”.

La participació en aquest laboratori se suma a la recent creació d’un fons especial sobre emergència climàtica ubicat a la primera planta de la Biblioteca Josep Soler Vidal, que vol posar a disposició de la ciutadania informació fiable i de qualitat que contribueixi a la reflexió sobre l’emergència climàtica i que faciliti l’adopció de mesures individuals i col·lectives de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Segons Pinteño, “hem fet una selecció de diferents llibres que estaven distribuïts en altres seccions de la biblioteca, com el d’ecologia o justícia climàtica, i els hem col·locat tots junts perquè les persones que estiguin interessades puguin trobar-los tots en un sol espai, i a més van marcats amb un logotip. Toquem el tema des de diferents punts de vista, com per exemple el consum energètic en el dia a dia de les persones o quan viatgem”.

Des de l’any 2008, les Biblioteques de Gavà formen part del Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO i estan fortament compromeses amb l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.