BioCanteens
Badia, aquest matí dirigint unes paraules als assistents a la jornada final de BioCanteens

La Unió de Cooperadors acull avui la jornada de clausura del projecte BioCanteens. Es tracta d’un projecte de la Unió Europea en el que participen 29 països europeus distribuïts en xarxes. Gavà està inclosa a la xarxa que lidera la ciutat francesa de Moans e Sartòu (França), i a on també estan Lieja (Bèlgica) i Breslau (Polònia). L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar una transició cap a uns menús escolars més sans i sostenibles. El pressupost global de BioCanteens, projecte que s’ha desenvolupat al llarg de 18 mesos, és de 98.000 euros, dels quals la ciutat de Gavà aporta entorn del 30%.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, s’hi ha atansat fins a la Unió de Cooperadors per dirigir unes paraules de benvinguda als assistents a aquesta jornada. Segons Badia, Gavà s’hi ha apuntat a BioCanteens perquè el que es vol és “garantir als menjadors escolars que hi hagi una cultura de producte de proximitat i de dieta equilibrada, el que vol dir proposar diferents productes en funció de l’estacionalitat i de la compensació setmanal dels nutrients que reben els infants”.

BioCanteens pretén, segons els objectius expressats en el mateix projecte, “assegurar la distribució a les quatre ciutats participants de menjars escolars sostenibles com a palanca principal cap el desenvolupament d’una aproximació integral local agroalimentària, protegint tant la salut dels ciutadans com el medi ambient”. La idea és transferir a les ciutats que hi participen el codi de bones pràctiques en el camp del càtering escolar col·lectiu desenvolupat a la ciutat amfitriona, Moans e Sartòu.

Aquestes bones pràctiques es basen en la distribució diària de menjars 100% orgànics i compostos majoritàriament de productes locals. Segons s’explica en el projecte, “la dràstica reducció en el malbaratament del menjar compensa totalment el major cost de canviar a productes orgànics, així com també l’organització d’activitats educatives per fomentar la consciència dels infants vers el menjar sostenible”.

Badia s’ha mostrat “molt contenta” perquè, segons ha assegurat, “a partir de les experiències d’altres ciutats europees hem pogut veure que potser hi havia un grau major d’implicació en altres ciutats, i que els Objectius de Desenvolupament Sostenible ens demanen no només un consum responsable, és a dir, evitar el malbaratament alimentari que és un objectiu molt important, sinó també vigilar moltíssim la qualitat del nostre producte”.

Precisament en referència al punt de la qualitat dels aliments, Badia no ha deixat passar l’oportunitat de “posar en valor una joia que tenim aquí al costat com és el nostre Parc Agrari”, i en aquest sentit ha destacat les visites que han fet diversos infants als nostres camps, “una activitat que no s’hauria de perdre, tant de bo puguem a partir d’aquí generar visites regulars d’alumnes d’escoles que puguin veure l’origen real dels aliments que es troben a la taula”.