Bolsas FQ
Anna Pérez, confeccionant una de les bosses FQ (Foto: cortesia Anna Pérez)

Bolsas FQ és una iniciativa que està assolint molt èxit i que té un funcionament molt senzill: entres al pàgina web, esculls la bossa amb l’estampat que més t’agrada, i a canvi de fer un donatiu de com a mínim 25,50 euros t’envien la bossa. Ah, molt important, de fet és el detall bàsic en tota aquesta història: el donatiu és per lluitar contra una malaltia degenerativa anomenada fibrosis quística.

Doncs resulta que aquesta història d’èxit té un arrelament a Gavà ja que la impulsora de la iniciativa, que es diu Anna Pérez, és veïna de la nostra ciutat. Fa tres anys van diagnosticar al seu fill amb aquesta malaltia catalogada com a “minoritària”, i a partir d’aquí va decidir ajudar a l’Associació Catalana de Fibrosi Quística començant a confeccionar aquestes bosses: “Em vaig oferir amb aquesta ajuda perquè jo sé cosir, i llavors va resultar que començaren a agradar, la gent va començar a demanar-les, i així és com va sorgir la iniciativa Bolsas FQ”.

A partir d’aquí, la família de l’Anna es va unir i van començar també a cosir bosses, i també es van afegir mares d’altres infants afectats de fibrosis quística. Les bosses “són d’una tela reutilitzable, ecològica, i afavoreix que les puguis rentar i usar infinitat de vegades sense recórrer a les de plàstic. Son bosses totalment artesanals fetes a mà per nosaltres una a una”.

La loneta de les que estan fetes les bosses els compren a un distribuïdor que “també ens ajuda i col·labora amb la causa, i després nosaltres som les que plantegem els dissenys i com posar els estampats per tal que quedin més bonics”.

La iniciativa solidària va començar, doncs, a Gavà, però “es va començar a estendre i ara tenim comandes des de llocs com Alemanya, Àustria, França, Regne Unit, Itàlia, Estats Units o Sud-Amèrica, ha estat molt sorprenent que d’una iniciativa tan casual les bosses s’hagin estès d’aquesta manera”. De fet, fins i tot alguna celebrity com Maribel Verdú o la reina Letizia s’han interessat per aquesta causa i han portat en públic bosses FQ, però l’Anna ho té clar: “Aquestes persones famoses són importants, però nosaltres estem molt agraïdes a totes les persones que ens han ajudat portant una bossa FQ, totes les persones que col·laboren amb la nostra causa, que creuen en el nostre projecte, i que volen millorar la qualitat de vida dels nostres fills, que és de fet l’objectiu principal, la bossa és important però la finalitat és ajudar als nostres fills”.

Els diners recaptats en aquesta iniciativa els gestiona directament l’Associació Catalana de Fibrosi Quística. Part d’aquests diners serveixen per ajudar en la investigació de la fibrosis quística “en diversos departaments com per exemple el que hi ha a l’Hospital de Bellvitge”, i altra part dels diners “va destinada a les tres unitats de fibrosis quística que hi ha als hospitals catalans: la de Vall d’Hebron, la de Sant Joan de Déu, i la de Parc Taulí de Sabadell. Així col·laborem en què els infants afectats puguin tenir els recursos necessaris a l’hora d’anar a l’hospital pel que fa a medicaments, fisioteràpia, i tot allò que necessitin”.

Per cert, a Gavà hi ha un lloc físic on també es poden trobar les bosses FQ. Es tracta de la botiga El taller de Analía, que està en el carrer Cap de Creus, número 28.