botifarra

Si hi ha un producte típic del Carnaval, aquest és la botifarra d’ou. Aquest és un embotit tradicional català que, juntament amb la truita, es menja dies abans de començar la Quaresma, període en què, tradicionalment, no es mengen ni ous ni carn. La botifarra d’ou està feta de carn de porc, cansalada, ous, sal i pebre negre, té color groguenc i textura granelluda. Per la forma, el gust i l’elaboració, és molt similar a la botifarra blanca, però cada cansaladeria té la seva recepta secreta. És el cas de les gavanenques Casa Escala, El Sigle i Casa Clara.

Montserrat Arnau, propietària Casa Escala, explica que, a més, “cada any es fa alguna cosa diferent. L’any passat vam fer botifarra d’alls tendres i aquest any és amb espinacs a la catalana, i la fa el meu fill. És innovar, provar gustos”. A El Sigle, aquest dijous gras han esgotat existències, ja que la clientela s’ha endut fins i tot les botifarres rebentades que tenen normalment per fer degustació. Pili Sanz, la copropietària, ens diu que “portem tota la setmana fent publicitat per xarxes, i això ha animat molt a la gent. Sempre comencem un parell de setmanes abans, perquè tothom les espera, i encara estarem una setmana o dues més fent-les. Des del 1886 fem la mateixa recepta”.

Davant d’aquest èxit, les xarcuteries han allargat el període de venda de les botifarres d’ou, així com dels llardons, un altre producte típic de Carnaval. Antigament, els infants anaven per les cases a fer captes d’ous per elaborar els plats típics del Dijous Gras o Dijous Llarder, que eren les truites i els ous barrejats amb carn o botifarra d’ou i la coca de llardons. Actualment, podem trobar aquests productes a les cansaladeries gavanenques que, això sí, continuen elaborant-lo artesanalment. Tot un luxe abans de començar les restriccions gastronòmiques de la Quaresma.